user_mobilelogo

Wat is een werkstandaard?

Je kent natuurlijk de rasstandaarden, waarin beschreven staat hoe de Vizsla er uit moet zien en gebouwd moet zijn. Op tentoonstellingen worden de honden gekeurd aan de hand van de rasstandaard.
De bouw, hoekingen en verhoudingen staan in dienst van het werk van de Vizsla. De Vizsla is per slot
een werkhond en moet in staat zijn te jagen in allerlei terrein. Bij een praktijkjacht loopt er echter geen keurmeester mee om je hond te beoordelen. Daarom zijn er veldwedstrijden. Daar wordt de hond gekeurd op zijn werkkwaliteiten.
Nu wil je natuurlijk niet dat je Vizsla wordt beoordeeld alsof het een Duitse Staande hond is of een Pointer.
Alle Staande Jachthondenrassen hebben hun eigen kwaliteiten en hun eigen stijl. Een werkstandaard helpt de keurmeesters om dit onderscheid te maken en dus te keuren naar ras.

Een officiële werkstandaard kan alleen opgesteld worden door de rasvereniging in het land van herkomst, in ons geval de Magyar Vizsla Klub Egyesulet in Hongarije. Daar is dat tot nu toe -ondanks ons verzoek- nog niet gedaan.
Om toch alvast een idee te geven van de kwaliteiten van de Vizsla in het veld, heeft de NVHSH 'Vizsla' een onofficiële werkstandaard geschreven. Ter verduidelijking is een deel bijgevoegd van de lezing die hoofdkeurmeester Dr. Marianne Gyárfás gaf naar aanleiding van de twintigste CACIT Magyar Vizsla European Cup in 2018, onder auspiciën van de Hongaarse Vizslaclub.

Je vind de werkstandaard onderaan deze pagina.

Werkstandaard

Aantekening Open Klasse

Selectiecriteria Europacup