user_mobilelogo

Wij krijgen als Vizsla vereniging veel vragen van mensen die op zoek zijn naar een Vizsla-pup. De vraag is op dit moment enorm groot. De meeste fokkers hebben lange wachtlijsten. Wachtlijsten tussen 40-50 belangstellenden is niet ongewoon. Het kan dus zijn dat je wens om een Vizsla-pup op te nemen in je gezin niet direct vervuld kan worden. Toch vragen we je om geduld te hebben, je goed te informeren over de ouderdieren waar je een pup van hoopt te krijgen.

Vraag of je de moederhond en indien mogelijk de vaderhond kunt zien. Vraag om een kopie van het stamboom van de vader en moeder. Welke gezondheidsonderzoeken hebben de beide ouderdieren ondergaan? Wanneer heeft de moederhond haar laatste nestje gehad, en het hoeveelste nestje is dit van haar? Wij adviseren je om de rasstandaard van de Vizsla Korthaar en Vizsla Draadhaar en het Verenigings Fokreglement goed door te lezen, zodat je als je contact hebt met een fokker, je ze ook kunt bevragen of de honden aan de eisen voldoen. Mocht je niet op korte termijn in aanmerking komen voor een pup gefokt via de Vizsla-vereniging, dan hopen wij dat je niet teleurgesteld je toevlucht neemt tot de illegale broodfok in het buitenland. Misschien heb je destijds de reportage van Zembla gezien? Zo niet dan kun je de uitzending alsnog bekijken via: Illegale puphandel. Ook Raad van Beheer waarschuwt voor de grootschalige broodfok en puppyhandel zie: Risico's honden zonder stamboom.

Een veel gehoorde opmerking is: “voor mij hoeft een stamboom niet want ik ga er toch niet mee fokken, showen, proeven lopen, enz., enz.” Toch is een stamboom wel degelijk belangrijk.

Waarom een stamboomhond?

Aan een hond kun je niet zo maar zien of het een stamboomhond is of niet. Een Vizsla met stamboom en een Vizsla zonder stamboom kunnen er hetzelfde uitzien. Rashonden zonder stamboom worden ‘look-alikes’ genoemd. Op de website van de RvB worden de voor- en nadelen van een stamboomhond nader toegelicht, zie Voor- en nadelen stamboomhond.  In onderstaande tabel kun je die verschillen ook nog eens in één oogopslag zien. 

Verschil stamboomhond en look a like

Een heel belangrijk punt is punt 6. Een Nederlands stamboom geeft namelijk garanties dat er zorgvuldig met een moederhond wordt omgegaan. Dat ze volgroeid is op het moment dat ze haar eerste nestje krijgt, dat ze niet bij iedere loopsheid wordt gedekt en nestje na nestje op wereld moet zetten. In het buitenland kunnen deze welzijnseisen anders, minder streng zijn. Informeer daar altijd naar, en vergelijk de eisen die de buitenlandse fokker stelt, met de Nederlandse welzijnseisen (cursief), en die van de Nederlandse Vizsla-vereniging (vetgedrukt):

  • Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden/24 maanden heeft bereikt. 
  • Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt. 
  • Een teef, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 108 maanden/96 maanden heeft bereikt. 
  • Een teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop haar vijfde/vierde nest is geboren. 
  • Tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van dezelfde teef dient een termijn van minstens 12 maanden te zitten

De welzijnseisen zijn er ter bescherming van de moederhond. Wees daar alsjeblieft kritisch op zodat je niet ongewild de broodfok in stand in houdt. 

Tevens geeft een stamboom informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders zijn, maar ook zijn opa’s en oma’s. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders. Vraag dus altijd aan een fokker of hij honden met een officiële stamboom fokt. 

Hoe herken je een stamboom?

De illegale broodfok deinst nergens voor terug. Vervalsing van stambomen, inentingsbewijzen, Europese paspoorten, gezondheidscertificaten, het komt allemaal voor. Hoe herken je dan een echt stamboom? Een officieel ‘Raad van Beheer’ stamboom kun je herkennen aan de goudenzegel van Raad van Beheer in de vorm van een hond. 

Zegel RvB

Alle stamboomhonden, gefokt in Nederland, hebben een uniek chipnummer dat begint met: 52814. Dit chipnummer kun je linksonder op je stamboom vinden. Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd in het NHSB (Nederland Honden Stamboek). De Raad van Beheer geeft de enige internationaal erkende stambomen uit. De fokker geeft jouw de stamboom van je hond. Zie hieronder een voorbeeld van een Nederlandse stamboom.

Voorbeeld stamboom

Wat moet je doen als je een hond uit het buitenland wilt importeren? 

Wil je een hond importeren naar Nederland dan gelden er bepaalde wettelijke eisen om hondsdolheid (rabiës) te voorkomen (Rijksoverheid):

  • minimumleeftijd: het dier moet minstens 15 weken oud zijn;
  • verplichte inenting: op de leeftijd van 12 weken;
  • wachttijd: na vaccinatie moet u 21 dagen wachten voordat het dier Nederland binnen mag;
  • chip en dierenpaspoort zijn verplicht.

Als je de hond daarna in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) wilt laten inschrijven, heb je een zogenaamde 'export pedigree' nodig. Vraag hier om bij de buitenlandse fokker. Een NHSB-nummer heb je nodig om b.v. deel te kunnen nemen aan jachtproeven, shows of andere (verenigings) activiteiten. Op de website van de Raad van Beheer staat precies wat je moet doen om je hond in het NHSB te registreren: Importeren en exporteren van honden. Zie hieronder een voorbeeld van een Hongaarse stamboom en een export pedigree,Voorbeeld stamboom Hongarije

Voorbeeld export pedigree

 
Waarom een Vizsla die via de Vizsla vereniging is gefokt? 
 
Ben je inmiddels overtuigd dat je voor een stamboomhond kiest, dan sta je voor de volgende keuzen: 
 
Een hond die gefokt is volgens de generieke basiseisen van de Raad van Beheer zoals die zijn vastgelegd in Kynologisch Reglement (zie KR). 
 
OF
 
Een hond die gefokt is volgens de eisen van een rasvereniging.en rasvereniging kan aanvullend op de generieke eisen van de Raad van Beheer nog meer of strengere eisen stellen. Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden 'Vizsla' (NVHSH 'Vizsla') stelt strengere eisen aan het fokken. Deze eisen zijn vastgelegd en het Verenigingsfokreglement (zie VFR).
In onderstaande tabel staan per onderdeel de verschillen tussen het Kynologisch Reglement (KR) van de Raad van Beheer (RvB), waaraan een fokker minimaal moet voldoen om een stamboom te krijgen, en het verenigingsfokreglement (VFR) van de Vizsla vereniging (NVVSH “Vizsla”).  
  Minimale eisen stamboom Raad van Beheer Minimale eisen stamboom Vizsla vereniging
WELZIJNSREGELS    
Minimale leeftijd dekking teef  16 maanden  24 maanden
Maximale leeftijd teef die niet eerder pups heeft gehad, voor 1e nest  72 maanden  72 maanden
Maximale leeftijd teef die eerder pups heeft gehad  108 maanden  96 maanden
Maximaal aantal nesten voor een teef  5  4
Minimum periode tussen 2 nesten  12 maanden  12 maanden
     
 FOKREGELS    
 Verwantschap Een teef mag niet worden gedekt door grootvader, vader, zoon, broer en kleinzoon  Een teef mag niet worden gedekt door grootvader, vader, zoon, broer en kleinzoon
 Combinatie reu x teef  Geen eisen  Zelfde combinatie reu x teef is 2 x toegestaan
 Minimale leeftijd dekreu  Geen eisen  20 maanden
 Maximaal aantal dekkingen dekreu  Geen eisen In NL: 8 keer in zijn gehele leven, 2 per 12 maanden, met 1 uitzondering van 3 per 12 maanden.
     
 GEZONDHEIDSREGELS    
 Heupdysplasie  Geen eisen  Alleen fokken met HD-A of HD-B
 ECVO-oogonderzoek, incl. Gonioscopie  Geen eisen  Een van de ouders moet “VRIJ” zijn
Epilepsie Geen eisen  Ouderdieren die lijden aan primaire epilepsie mogen niet (meer) voor de  fokkerij worden ingezet. Directe nakomelingen van lijders zijn uitgesloten van de fokkerij. Nestgenoten van lijders zijn tot en met het derde levensjaar uitgesloten van de fokkerij.
     
GEDRAGSREGELS  Geen eisen  Moet voldoen aan de rasstandaard
     
 WERKGESCHIKTHEIDSEISEN    

 Veldwerk OF

 Geen eisen  Ten minste 1 van beide ouders moet een kwalificatie of CQN hebben
 Apporteerwerk OF  Geen eisen  Ten minste 1 van beide ouders een SJP-B of OWT diploma hebben
 JBT (Jacht Basis Test)  Geen eisen  Beide ouders moeten in het bezit zijn van een JBT
     
 EXTERIEUR    
 Kwalificaties  Geen eisen  Beide ouders moeten minimaal 2 x een “Zeer Goed” hebben behaald,   waarvan 1 x na 20 mnd.
 Langhaargen (DNA-test)  Geen eisen  Minimaal 1 van beide ouders moeten “VRIJ” zijn.

Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen, mail ze aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De werkgroep pup- en rasinformatie helpt je graag verder. 

VFR

Reglement JBT

Koopovereenkomst

Privacyverklaring