user_mobilelogo

Apporteren, waarom is het belangrijk?

De rasstandaard van een hond wordt altijd opgesteld door het land van herkomst. In het geval van de Vizsla is dat dus Hongarije. Als Vizsla-eigenaren en - fokkers zijn wij mede verantwoordelijk voor de toekomst van de Vizsla, dat onderdeel uitmaakt van het cultureel erfgoed van de “Magyaren”. Het is daarom zo belangrijk dat bij de fokkerij de rasstandaard wordt gevolgd, zowel voor exterieur, gezondheid als het gebruiksdoel van Vizsla.
In de rasstandaarden van de Vizsla Korthaar en Vizsla Draadhaar staat met betrekking tot het gebruik:

“Een Vizsla is een veelzijdige gebruikshond voor de jacht. Hij moet zowel in het veld als in bos en in water kunnen werken met de rastypische eigenschappen uitgesproken neusgebruik, vast voorstaan, uitstekend apporteren en doelbewust en graag een zwemspoor uitwerken. Hij verdraagt zwaar terrein en extreme weersomstandigheden. Als allround gebruikshond voor de jacht zijn schot- en wildschuwheid, niet willen voorstaan en niet apporteren net zo ongewenst als gebrek aan wil om waterwerk te doen.”

Met andere woorden het apporteren, als onderdeel van het zogenaamde werk-na-het-schot, is een belangrijke eigenschap van de allround Vizsla, die we voor het ras willen en moeten behouden.

Heb je vragen over de apporteeractiviteiten van de vereniging? Mail ze aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..