Zowel de Vizsla Korthaar als de Draadhaar zijn gezonde rassen. Niettemin komen ook bij de Vizsla diverse aandoeningen voor. Een aantal is dan ook opgenomen in het Verenigingsfokreglement.
HD heupdysplasie
Bij HD vindt vervorming van het heupgewricht plaats. Hierdoor zullen de dieren pijn en bewegingsproblemen ontwikkelen. Deze aandoening wordt geclassificeerd als multifactoriëel, dat houdt in dat zowel genen als omgevingsfactoren een rol spelen. Ook bij de Vizsla komt HD voor, zij het in beperkte/wisselende mate. Om te voorkomen dat HD een groter probleem wordt, zijn er eisen gesteld in het fokreglement.
ED elleboogdysplasie
Deze aandoening komt niet heel veel voor bij de Vizsla en is dan ook niet opgenomen in het fokreglement. Er zijn wel diverse fokkers die screenen en gelukkig vallen de uitslagen in het algemeen goed uit. Er is –op dit moment- geen aanleiding om het ED onderzoek te verplichten.
Oogproblemen
Het oog is een complex orgaan en er komen diverse aandoeningen voor.
Glaucoom is wel de meest belangrijke, deze aandoening wordt zo nu en dan bij de Vizsla vastgesteld. Door een plots verhoogde druk in het oog, wordt het netvlies aangetast en kan de hond snel blind worden, binnen 1-2 dagen zelfs. Door drukverlagende medicatie kan het oog geholpen worden, niettemin is het oog ook pijnlijk en vaak wordt uiteindelijk het oog verwijderd.
De verhoogde druk kan ontstaan omdat het oogvocht niet goed afgevoerd wordt in de kamerhoek binnenin het oog. Deze kamerhoek wordt met de gonioscopie onderzocht bij het Onderzoek op Erfelijke Oogafwijkingen. Hier moet u wel speciaal om vragen.
Distichiasis, hierbij zijn er extra haren welke op de ooglidrand groeien en bij ectopische ciliën zijn er haren die uit de binnenkant van het ooglid groeien, deze haren kunnen zo de oogbol irriteren, dan wel beschadigen. Deze aandoeningen worden zo nu en dan bij de (draadhaar-)Vizsla gezien.
In het fokreglement worden cataract en PRA apart genoemd, omdat dit ernstige aandoeningen voor het dier zijn. Zij worden niet vaak vastgesteld.
Op dit moment is het oogonderzoek, incl. gonioscopie opgenomen in het fokreglement om meer inzicht te krijgen welke aandoeningen wel of niet regelmatig voorkomen bij de Vizsla en het kan dan ook zijn dat de regels omtrent het “Onderzoek op Erfelijke Oogafwijkingen” veranderen.
Kijk voor meer informatie over oogaandoeningen op de site van de ECVO.
Huidproblemen
Met name de Vizsla Korthaar heeft een gevoelige huid, dan wel vacht.
Demodex is een mijt, die in de haarzakjes leeft en bij de meeste, zo niet alle honden, voorkomt. De pup krijgt de mijt van zijn moeder. Lage aantallen zijn niet schadelijk, maar als de weerstand te laag is, kunnen de mijten in aantal toenemen en zo voor problemen zorgen. Dit kan variëren van enkele kale plekjes met een beetje jeuk tot veel kaalheid met een ernstig ontstoken huid. De gevoeligheid voor demodex is (voor een deel) erfelijk bepaald.
Gebitsafwijkingen
Gebitsafwijkingen worden genoemd in het fokreglement, deze aandoeningen komen door alle rassen heen voor. Dieren met gebitsafwijkingen worden uitgesloten van de fok. Het is zinnig om zelf bij uw opgroeiende pup het gebit regelmatig te inspecteren en bij twijfel te overleggen met uw dierenarts. Het is vervelend als u op een keuring voor een onaangename verassing komt te staan.
Bovengenoemde lijst is verre van compleet, we hopen dan ook in de toekomst dit aan te kunnen vullen.
Wij waarderen het als je een melding doet als jouw Vizsla een ernstig, erfelijk gezondheidsprobleem heeft. Stuur een mailtje aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Epilepsie
Bij epilepsie is er sprake van een elektrische stoornis in de hersenen. Dit uit zich in toevallen.
- De toeval kan gegeneraliseerd zijn. De hond vertoont krampen en bewustzijnsverlies. Ook kan de hond urine en ontlasting laten lopen. Zowel ervoor als erna kan de hond nog een veranderd bewustzijn hebben en ‘bij moeten komen’. De aanval kan kortdurend zijn (minder dan 1 minuut), maar de aanval kan ook minutenlang duren.
- Bij focale/partiële epilepsie is een klein deel van de hersen ontregeld. In dit geval kan de epilepsie zich uiten in kramp in 1 poot, vreemd kauwen of likken. Ook kan het lijken alsof de hond plots tegen een niet-bestaande deur aanloopt.
- De focale vorm kan overgaan in de gegeneraliseerde vorm.
Bij de Vizsla is bekend dat een epilepsie-aanval vaak focaal is, dan wel focaal begint en overgaat in de gegeneraliseerde vorm.
Vormen van epilepsie
De primaire vorm van epilepsie is de idiopathische/erfelijke vorm. Bij de secundaire vorm is er een oorzaak in de hersenen, bijvoorbeeld een hersentumor. Bij de reactieve vorm is er een oorzaak buiten de hersenen, zoals een leverziekte.
We spreken van erfelijke epilepsie in de volgende gevallen:
1) De eerste epileptische aanval wordt gezien tussen de leeftijd van 6 maanden en ca. 6 jaar;
2) Vaak betreft het een bekend ras met een voor dat ras bekende vorm;
3) De hond is gezond en tussen aanvallen door worden geen afwijkingen gevonden;
4) Er is geen duidelijke relatie tussen het optreden van een aanval en lichaamsbeweging en/of eten. Stress of bepaalde emotionele omstandigheden kunnen daarentegen de aanvallen triggeren.
Behandeling
De behandeling van epilepsie bestaat uit het geven van onderdrukkende medicijnen. De prognose verschilt per hond. Het kan zijn dat de hond met of soms zonder medicatie een goed leven heeft en oud wordt. Het kan ook slecht behandelbaar zijn en uiteindelijk leiden tot euthanasie.
Overerven
De manier van overerven verschilt tussen de rassen. Bij de Vizsla is momenteel bekend dat het zich gedraagt als recessieve vererving. Dit houdt in dat de hond de epilepsie via beide ouderdieren gekregen heeft. Hier is helaas geen test voor.
Wat te doen als je hond een epilepsie-aanval heeft?
Heeft jouw Vizsla een epilepsie-aanval? Houd de omgeving stil/rustig en schemerig. Zorg dat de hond zich niet kan beschadigen. Film de aanval als dat mogelijk is. Schrijf de datum, duur en de beschrijving van de aanval op. Neem contact op met je dierenarts en laat de hond goed nakijken. Mochten de aanvallen vaker voorkomen, dan zal de dierenarts medicatie voorschrijven of je verwijzen naar een veterinair neuroloog.
Fokbeperkingen
In het fokreglement zijn er fokbeperkingen als het om epilepsie gaat. Deze zijn onlangs nog aangescherpt. De vereniging wil echter weten of er meer aanpassingen moeten komen. Daarvoor is meer inzicht nodig in het voorkomen van epilepsie binnen de Vizslapopulatie.
Epilepsie is een hele nare aandoening, zowel voor de hond als voor de eigenaar. Mocht jouw hond epilepsie hebben of je kent een dergelijke hond, dan horen we graag van je. Mail ons op [e-mailadres].We nemen dan contact op voor verdere gegevens.