user_mobilelogo

VizslaEmailLogoIn Goed bezig! besteden we aandacht aan knappe prestaties en leuke bezigheden. Dit keer een wintersport die je samen met je Vizsla kunt beoefenen: Skijoren. Met dank aan Jifke Heijster voor de inzending. 

Wat houdt skijoren in?

Skijoring is langlaufen met de hond in de sneeuw, met skijoring gebruik je de vrije stijl langlauf techniek, ook wel skating genoemd. Bij skijoring gebruik je een heupgordel waarbij je heupen vrij liggen om optimaal gebruik te maken van de zijwaartse afzet techniek. Een paniekhaak is zeker aan te raden omdat je met skiën snelheden haalt van dik boven de 30 km/h en in de afdaling wel 50 km/h. De hond is verbonden door middel van een elastische lijn van 2,8 meter. Deze wordt verbonden aan het sportharnas. Er word vaak gebruik gemaakt van speciale booties (sneeuw sokjes) die de poten beschermen tegen kou, sneeuw en ijs. Bij extreme kou kan de hond voorzien worden van een sportjasje. Verder heb je langlaufski’s (speciaal voor skating), skateschoenen en langlaufstokken nodig. Skijoring is een mooie en technische sport. Het is belangrijk dat je al een aantal jaar langlauf ervaring hebt en erg behendig bent met je ski's en de skate techniek beheerst, aangezien je hoge snelheden haalt en de veiligheid van de hond voorop staat. Daarnaast moet je een goede conditie hebben. In Nederland kan je ook met rolski’s trainen en de techniek leren. Ik zou iedereen adviseren eerst les te nemen. Skijoring is in Noorwegen ontstaan, de sneeuwsporten en verschillende dogsports zijn daar erg enorm populair. De sledehondensport, skijoring en pulka komen hier ook vandaan. 

Pulka is eigenlijk hetzelfde als skijoring alleen bij pulka zit er een sleetje bevestigd tussen de hond en de skiër. Het gewicht van de pulka is 75% van het lichaamsgewicht van de hond. Dit is een sport die voorkomt uit de oude traditie van Noorwegen. Vroeger verplaatsten ze boomstammen door middel van hun sledehonden en de slee.

Persoonlijk verhaal

Ik kom uit een enorm sportieve familie en de wintersport was altijd een feest. Buiten het skiën en snowboarden ging ik ook graag langlaufen en als kind maakten we al mooie tochtjes met de familie. Langlaufen is een enorm technische sport, intensief en je moet ook een goede conditie hebben. Je wordt er beresterk van en gaat heel goed samen met hardlopen. Ik kan wel zeggen dat skijoring mijn grootste passie is. Hierin komt voor mij alles samen: de witte bergen, de rust, de natuur, het glooiende landschap, het sporten, afzien en samen een lange tocht maken. Om dit samen met je maatje te kunnen beleven is echt puur genieten. Ik kom net uit Oostenrijk het Nederlands Kampioenschappen sledehondensport en langlaufen werd daar gehouden. Helaas lag er niet genoeg sneeuw voor de hondenwedstrijd dus die was afgelast, maar het NK langlaufen een week later heb ik wel meegedaan en werd ik op de 7,5 km en de 25 km vrije stijl op beide onderdelen 3e bij de dames. In 2019 werd ik Nederlands kampioen skijoring wel met een andere hond. Joop was tijdens een training aangevallen door een groep husky’s en de schrik zat er goed in. Ik wilde geen risico’s meer voor haar en heb haar uit de wedstrijd gehaald zodat we thuis weer veilig konden trainen. De hond waar ik mee mocht skiën was een Greyster. Dit ras komt uit Noorwegen en wordt veel ingezet met verschillende hondensporten. Het is op dit moment de snelste racehond, een kruising Greyhound, DSK, soms zit er ook wat pointer in. Omdat de wedstrijd niet doorging kon ik zelf in alle rust met Joop in de ochtend een rondje skijoren en in de middag een mooie tocht maken met de familie. Ik zeg weleens tegen mensen dat ik in het verkeerde land geboren ben met mijn voorliefde voor Scandinavië. Ik heb zelfs plannen om hierin les te gaan geven in NL met rolski’s en waarschijnlijk in het buitenland met skaten en skijoren. Het plan voor volgend jaar is, meedoen met het EK / WK skijoren.

Als je op de link klikt zie een demonstratiefilmpje van Skijoren

skijoring1

 skijoring5

skijoring6