Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Online bezoekers

We hebben 376 gasten en geen leden online

Op zaterdag 26 oktober mochten wij 18 deelnemers aan de JBT verwelkomen in Hulshorst om deel te nemen aan de derde editie van onze Jacht Basis Test. Als het nog donker is komen de eerste mensen het terrein van Andries Wajer, onze gastheer, oprijden. Keurig op tijd hebben alle deelnemers zich aangemeld. 

Na een korte introductie worden de deelnemers opgedeeld in 3 groepen om alle keurmeesters tegelijk aan het werk te kunnen zetten. Walter Klijsen zal de veld- en schottest voor zijn rekening nemen. Jan Mastenbroek is gekomen voor de water-, aporteer- en spoortest. Jan van de Belt zal het exterieur beoordelen.

Om negen uur kunnen we van start. Het weer doet op een plezierige manier mee. De temperatuur is zonder meer goed en, heel belangrijk, er staat een heel bruikbaar briesje. Als snel blijkt dat de tests heel goed willen vlotten. In tegenstelling tot eerdere uitvoeringen van de JBT is het ochtendprogramma ruim op tijd klaar en kunnen we nog voor de soep zelfs een begin maken met de spoortest die eigenlijk voor de middag gepland is. Het verhoogde tempo is deels toe te schrijven aan de eerder opgedane ervaring maar zeker ook door de hoge kwaliteit van de honden. Hier blijkt dat als een hond weet waarvoor hij komt, hij zo klaar is met een test. Het aantal herkansingen is dan ook gering. Jan Mastenbroek, die in het voorjaar ook op de JBT keurde, deelt deze mening.

Na de lunch moet nog slechts de schotttest worden afgenomen en moet nog een vijftal deelnemers de spoorttest afronden. Ook hier blijkt niet erg veel tijd voor nodig. Het is nu tijd om de uitslagen te verwerken en de balans op te maken van deze dag. Om half drie kan de conclusie worden getrokken dat er veel honden geslaagd zijn voor hun test. Vijf van de achttien deelnemers zijn op 1 onderdeel gezakt. We kunnen dus dertien honden met een certificaat naar huis sturen. Een heel mooi resultaat ! De scherprechter blijkt de veldtest. Hier zakken 3 honden. Verder zakt er 1 voor de watertest en 1 voor de spoortest. Al met al kunnen we de conclusie trekken dat er nog heel wat jachtpotentie in onze Vizsla rassen zit.

Als we de dag afronden melden de keurmeesters dat zij fraaie dingen gezien hebben en blij verrast zijn over de getoonde kwaliteit. Zij het met de kanttekening dat er op het gebied van appèl nog veel winst te halen is ! Maar daar kwamen we deze dag niet voor …
JBT groep
De volgende honden zijn geslaagd voor de test (in willekeurige volgorde):

Wenters Devai Barna
Eleven-Vidam's Laska
Maxima of Toy Town (Mayka)
Vurdy Háram Bibi v Ittersumhof (Norah)
Yvette's Pride Iris (Jones)
Fajtiszta Frodo
Delceg
Vörhenyes Vadász Géza
Eefje
Szimat Erzsiny
Eleven-Vidam's Eszme
Eleven-Vidam's Luca
Quodian's Harslevelu