Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Zaterdag 20 februari was het zover, het begin van het voorjaarsveldwerkseizoen 2010 begon met de Kennismakingsdag Veldwerk voor de jonge honden.
Vanwege het winterweer was het nog even onzeker of het door kon gaan, maar de vooruitzichten waren goed genoeg.
Ondanks het koude weer en sneeuwbuien en de verre afstand voor veel deelnemers, was iedereen met veel enthousiasme gekomen.
Er waren 14 deelnemers met hun vizsla, daarnaast ook nog geïnteresseerden, die ook een flinke afstand moesten afleggen.
De voorjagers en hun honden werden begeleidt door Marieke Hamakers, een ervaren voorjaagster met Bracco Italiano’s en door ons verenigingslid Max Verhoeven. Johan Kraaij, de vaste instructeur, was verhinderd dit keer maar had Marieke aangeraden en zij bleek een waardige vervangster.

Ook verenigingslid Kees Kamphuis had zijn velden weer ter beschikking gesteld, waarvoor we hem dank verschuldigd zijn.

Namens het bestuur opende Lucia Bakker de dag en gaf daarna het woord aan Max.
Max hield een interessant verhaal over de oorsprong van de staande jachthonden en hun specifieke inzet voor de jacht. Op de toelichting voor het werk waarvoor de allround vizsla geschikt is, haakten de deelnemers enthousiast in en was het voor velen heel leerzaam.
Daarna werd de groep gesplitst en ging een deel met Max en een deel met Marieke mee. Na de lunch werd geruild van veld en instructeur. In elke veld waren er 4 gekooide fazanten ver uit elkaar weggezet, waardoor op een vlotte manier alle honden gelegenheid kregen om veld te pakken, verwaaiing op te doen van minstens 2 fazanten en tot voorstaan konden komen. De fazanten werden goed beschermd tegen over enthousiaste jonge honden en zaten op en in stro om hen te beschermen tegen de koude. Het waren ruime stoppelvelden, de wind was stevig zodat er zeker verwaaiing was van de fazanten. Daarnaast werd er in de middag voor elke hond een schottest gedaan. De hond kreeg gelegenheid tot apporteren van een dummy, waarbij met een alarmpistool een schot werd gelost. Alle honden bleken schotvast en de meeste honden apporteerden de dummy, ook de onervaren honden reageerden enthousiast en brachten de dummy naar de voorjager.
Aan het eind van de middag vatte Max de dag samen, waarbij het niveau van de groep honden geprezen werd.
De dag werd afgesloten door bestuurslid Gerrit Breebaart en hij bedankte een ieder voor zijn/haar inzet en komst.
De deelnemers en kijkers hebben een ontzettend leuke dag gehad, waarbij de prestaties van de honden, de verwachtingen van sommige voorjagers overtrof. Het enthousiasme van de voorjagers (in spé) was groot en we hopen dan ook dat we straks in ieder geval een aantal honden terug zien op de wedstrijden in de toekomst.

Max en Marieke hebben samen de individuele honden doorgenomen en hieronder is een samenvatting van de prestaties van de honden op het veld te lezen.

Lucia Bakker

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Samenvatting prestaties :

•1. Elif Klanker met korthaar teef Júlia vd Verre Hoeve, roepnaam Inda, 14 mnd oud.
Een jong teefje die al wel enigszins een goed veldaanpak laat zien. Staat dan  paar keer in het veld onzeker voor met hoge kophouding terwijl er geen wild zit. Nog onzeker van zichzelf. Teveel ondersteuning van voorjager en komt daardoor soms maar momenten tot echt jagen, waarbij de slagen wel op de wind zijn. Uiteindelijk vind ze wel enkele keren de fazantjes en komt dan niet echt tot vast voorstaan.

•2. Marcel de Win, met korthaar reu Iwán vd Verre Hoeve, roepnaam Igor, 8 mnd oud.
Een nog speelse en temperamentvolle reu die soms wat (gelukkig) ondeugend is. Laat toch leuke momenten zien en komt dan tot al redelijk jagen met een hoge kophouding en verwaait op deze wijze fraai de fazantjes. Komt nog niet echt tot voorstaan.

•3. Max Verhoeven, met korthaar Illá  vd Verre Hoeve,8 mnd oud.
Een teefje dat erg voorzichtig en onzeker het veld betreed. Laat in de middag wel leuke momenten zien met goede slagen op de wind. We zien nog geen echte jachtpassie maar verwaait toch een fazantje van heel ver om vervolgens met lage kophouding voor te staan.

•4. Marjolein Welvaarts met korthaar teef Ivola vd Verre Hoeve, roepnaam Yoni, 8 mnd oud.
Jaagt momenten passievol maar wel steeds met een iets te lage kophouding. Komt als ze de fazantjes van ver verwaait op volle snelheid met goede slagen tegen de wind in bij de fazantjes, maar komt nog niet echt tot voorstaan.

•5. Arjan Meijer met korthaar teef Irisz vd Verre Hoeve, roepnaam Tara, 8 mnd oud.
Een jonge pointerachtige vizsla-teef die nog enigszins onzeker met ruime galopsprongen momenten jaagt en al met mooie slagen op de wind. Krijgt te weinig ondersteuning van voorjager maar verwaait met hoge kophouding toch van ver de fazantjes, maar komt nog niet echt tot voorstaan.

. •6. G. Luxwolda met korthaar teef Donna, 18 mnd oud.
Laat regelmatig zien wel weg te willen van de voorjager, maar wil noch niet breed genoeg lopen. Toch af en toe wel momenten van  passievol goed op de wind jagend. Verwaait de fazantjes van ver maar komt nog niet echt tot voorstaan.

•7. C. van Veen met korthaar teef Csodaszörny, roepnaam Roma, 12 mnd oud.
Komt niet echt los in het veld en het teefje is wat onzeker en vraagt steeds ondersteuning en wordt daarin beloont door de voorjager. Vaak veel met neus aan de grond en komt toch via grondverwaaiing bij een fazant en komt dan niet tot voorstaan.

8. Peter Aversteeg met korthaar teef Bayka, 11 mnd oud.                         
Een zeer passievolle teef die het veld agressief aanpakt waarbij de kophouding veelal al goed is. Door voorjager is deze hond al veel onder natuurlijk wild gebracht en zie je het resultaat terug in het veld. Vaak zeer ruim jagend met goede slagen op de wind en echt erop uit om wild te vinden. Laat van tijd tot tijd al een volwassen loop zien. Vindt dan ook zeer snel de gekooide fazantjes wat dan niet echt interessant voor haar is omdat ze beter is gewend, namelijk echt veerwild. Dus het vast en gepassioneerd voorstaan komt nu dan ook niet echt uit de verf. Een teef die klaar is voor de komende voorjaars-jeugdwedstrijden.

9Jolanda Guikema met draadhaar teef Yvette’s Pride Syrah, roepnaam Tirza, 9 mnd oud.                                          
Onzeker draadhaar teefje in het veld dat niet echt los van voorjaagster komt. Wordt wel wakker, en dan komt enigszins wat jachtpassie los, als ze de fazantjes verwaait. Het voorstaan is net als bij de meeste jonge hondjes allemaal nog onzeker en is het meer ruiken aan de fazantjes.

•10. Judith Kroon met draadhaar reu Zoldmali Unicum Koda, roepnaam Koda,13mnd oud.
Een draadhaar reu die momenten laat zien dat hij echt tot jagen wil komen met goede nog korte slagen op de wind. Heeft een zeer goede neus want verwaait van zeer ver met hoge kophouding al de gekooide fazantjes. Mist nog vriendelijke ondersteuning van de voorjager als de hond het goed doet. Wel de enige hond die in de middag een natuurlijke fazantenhennetje weet te vinden. Het voorstaan is net als bij de andere ook allemaal nog onzeker.

•11. Lydie Kleine, met draadhaar teef Roos, 7 mnd oud.
Een draadhaar teefje dat geen ruimtevrees kent. Gaat regelmatig zeer diep het veld in maar wel met volle passie. Komt dan al momenten tot echt zelfstandig jagen met hoge kophouding en met goede slagen  op de wind. Contact voorjager met  hond zeer goed. Komt tot voorzichtig voorstaan op fazantjes.  

•12. Kitty Buil, met korthaar reu Igor vd Achthoevenslag, 7mnd oud.                                                   
Een zeer aanspreekbare jonge enigszins kleine reu die geen ruimtevrees in het veld vertoont. Jaagt voor zo’n jonge leeftijd al zeer passievol echter nog met lage kophouding maar wel al met leuke slagen op de wind.
Goed contact met voorjager en de hond heeft er echt zin in. Verwaait fazantjes goed maar komt nog niet echt tot voorstaan.

•13. Gerbert Kos, met korthaar reu Ekszer Onno Orban, roepnaam Sorbon, 9 mnd oud.
Een aansprekende reu met ruime galopsprongen die het veld speels  aanpakt. Maar als de fazantjes worden verwaai, komt de jachtpassie naar boven weliswaar nog met korte slagen op de wind. Vindt dan de fazantjes en komt nog niet echt tot voorstaan. Hond mag meer aangemoedigend worden voor zijn goed veldgedrag.

•14. Mary Silvestri, met korthaar teef Hagyma, roepnaam Zsa Zsa, bijna 4 jr oud.
Een volwassen teef die niet tot jagen komt en vaak aan de grond snuffelt. Wil niet voldoende los van voorjager komen en is dus helaas niet te beoordelen.

•14. Barend van Vuren, met korthaar reu Aquiem v 't Hof van de Grienduil, roepnaam Csinos, 8 mnd oud.
Een kleine reu die wel weet wat in het veld te koop is en komt met zeer korte slagen al enigszins tot jagen. Vaak grondgerichte zoekwijze dus lage kophouding.  Ondanks dat worden de fazantjes toch verwaait om vervolgens met lage kophouding voorzichtig voor te staan. Er zit al teveel appèl op de hond om te beoordelen of de hond uit vrije wil wil jagen. Maar het vroege appèl heeftvoor de voorjager als doel omdat de hond voor de praktisch jacht kort moet jagen onder het geweer.

NB : Waar gezegd wordt dat de hond tot voorstaan komt is dit nog niet een voorstaan zoals het op wedstrijden gevraagd wordt. Het gaat hier meer om aanleg tot. Als de hond dan bij de kooi echt strak staat, met stille staart, dan staat de hond voor. Hiermee wordt bedoeld dat, als het om wilde fazanten zou gaan, de hond op den duur zeker tot voorstaan zou komen.

We willen vermelden dat we geen honden hebben gezien die dit voorjaarsseizoen al met kans op succes naar een veldwedstrijd zouden kunnen gaan, uitgezonderd Bayka van Peter Aversteeg.  Daarnaast waren de meeste honden nog te jong om nu al aan deze voorjaarswedstrijden deel te nemen. Honden ouder als 9 maanden mogen deelnemen aan veldwedstrijden.                                                                                 
De opzet van deze Kennismakingsdag Veldwerk is om te kijken of er talentvolle vizsla’s zijn gefokt en of we de eigenaars enthousiast kunnen krijgen om met hun jonge hond te gaan veldwerken middels wedstrijden.                                         
Maar dat we toch vele zeer talentvolle jonge vizsla’s in het veld hebben gezien is zeer bemoedigend voor de toekomst. Wij hopen dat deze eigenaars/voorjagers met hun hondjes op de komende najaarswedstrijden in 2010 zich zullen laten zien. Werk intussen rustig verder en als u vragen heeft mag u onderstaande personen zeker raadplegen. Degene die nog meer over veldwerk en veldwerkwedstrijden willen weten, raden wij aan om komend voorjaar naar vele veldwedstrijden te gaan kijken. Waar deze wedstrijden zijn en wanneer verwijzen wij u graag naar de volgende website
http://www.knjv.nl/ Klik > Jachthonden : ORWEJA : Kalender Veldwedstrijden.

Marieke Hamakers en Max Verhoeven