Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Onderstaand een kort verslagje van de Kennismakingsdag Veldwerk te Noord Sleen op zaterdag 22 augustus 2009. Ook vindt u in het fotoalbum van deze website prachtige foto's van deze dag, gemaakt door Gerrit Breebaart.

De weersomstandigheden waren gunstig voor de deelnemers maar ongunstig voor de honden. Het was droog, warm  en weinig wind met een zeer lage luchtvochtigheid. Daartegenover wel prachtige grote velden met niet te hoge suikerbieten, velden met graanstoppel  en velden met lage grasvegetatie werden ons voorgeschoteld door onze gastheer Berend Willem Weggemans.                                                                             
Dat de "gratis" catering van volop koffie, thee en melk, Drentse peperkoek en krentenbrood alsmede tussen de middag de eigen gemaakte huissoep ons allen goed liet smaken, was het werk van onze gastvrouw Harma. Waar maak je dit nog mee !

noordsleen220809-1.jpg

De groep was te groot om door een instructeur te behappen vandaar de splitsing in twee groepen. Johan Kraaij instrueerde s' morgens op de graanstoppel de 5 jongste honden die niet ouder waren als één jaar. Max Verhoeven instrueerde in een groot suikerbietenperceel de overige 6 hondjes. Bij beiden groepen hadden we twee gekooide fazantjes uitgezet, zodanig dat de honden ze niet konden zien. De meeste hondjes kenden het verschijnsel fazant nog niet, wisten nog niet goed waar het om ging, maar als ze de verwaaiing oppakten gingen daar de meesten wel voorzichtig mee aan het werk.

In de middag nam Johan de oudere honden onder zich en vertrok naar de graanstoppel om mede ook de breedte en de snelheid van het jagen te beoordelen. Max  ontfermde zich nu over de jongere hondjes en kreeg iedere hond de kans om op een groot perceel met lage grasvegetatie te laten zien of ze na de ochtend nog de lef hadden om te gaan jagen en te komen tot voorstaan op de gekooide fazantjes.

NB : Waar gezegd wordt dat de hond tot voorstaan komt is dit nog niet een voorstaan zoals op wedstrijden gevraagd wordt. Het gaat hier meer om aanleg tot. Als de hond dan bij de kooi echt strak staat, met stille staart, dan staat de hond voor. Hiermee wordt bedoeld dat, als het om wilde fazanten zou gaan, de hond op den duur zeker tot voorstaan zou komen.

De deelnemers waren :                           

•1.     Jessie Claire van Brederode met korthaar teefje Szeret, 4mnd oud.
Een nog zeer jong teefje die niet duidelijk weet wat ze in het veld moet doen. Als ze in de buurt komt van de fazantjes werkt ze de verwaaiing wel uit en komt voorzichtig tot voorstaan.

•2.     Elif Klanker-Alemdag met korthaar teefje Inda, 8 mnd oud.
Een nog speels teefje wat soms (gelukkig) ondeugend is. Weet nog niet wat jagen is en rent soms wel door het veld. Speelt wel in op de verwaaiing van fazantjes en komt voorzichtig tot voorstaan.

•3.     Irene Dijkshoorn met korthaar teefje Sima , 5 mnd oud.
Een teefje dat nu al laat zien wat jagen is. Jaagt soms al goed op de wind met goede snelheid en vaak al met goede kophouding. Heeft beslist geen ruimtevrees. Speelt ook in op verwaaiing fazantjes en komt voorzichtig tot voorstaan.

•4.     Aukje Allard-de Koning met korthaar teefje Szenna, 18mnd oud.
Jaagt nog niet maar loopt soms weleens goed op de wind maar dan alleen voorwaarts. Regelmatig neus aan de grond. Als ze in de buurt van fazantjes komt werkt ze wel met hoge kophouding de verwaaiing uit en komt dan tot voorzichtig voorstaan.

•5.     Jos Klaassen met korthaar reutje Rafasz, 12 mnd oud.
Wil soms jagen maar dan vaak neus aan de grond. Veel konijnervaring. Soms toch teveel baasgericht en blijft plakken. Na  voorzichtig voorstaan op fazantjes wil de hond even wat feller lopen en lijkt het dan ook meer op jagen.

•6.     Manon Rommens met korthaar reutje Csaba, 12 mnd oud.
Laat regelmatig zien wel weg te willen van de baas en komt zelfs enkele keren tot jagen. Laat dan ook een hoge kophouding zien en speelt dan voorzichtig in op verwaaiing van fazant en komt tot voorzichtig voorstaan.

•7.     Jos de Groot met  korthaar reutje Barak, 5 mnd oud.
Hondje wil niet van baas af en komt dus niet tot jagen.

•8.     Pascal Zandbelt met korthaar teefje Ilka, 10 mnd oud. 
 Hondje is teveel baasgericht en komt dus niet tot jagen. Bij fazantjes wel interesse,  maar zeer voorzichtig en soms schrikachtig.

•9.     Peter Aversteeg met korthaar teefje Bayka, 5 md oud.                                          
Teefje jaagt enigszins onregelmatig, maar soms al behoorlijk breed over het veld met een hoge snelheid. Neusje nog vaak laag. Doch bij verwaaiing van gekooide fazantjes gaat neusje omhoog. Komt voorzichtig tot voorstaan.

•10.   Manon van de Weijer met korthaar reu Elmo ,18md oud.
Jaagt niet en loopt wat door het veld. Komt soms heel even tot voorstaan. Na het voorstaan wordt hij wakker en loopt dan met meer passie, maar niet jagend.

•11.   Gerrit Breebaart met korthaar reu Kay, 16 mnd oud.
Vertoont regelmatige een hoge kophouding en jaagt soms heel even als voorjager gevraagde ondersteuning van de hond negeert. Komt tot voorzichtig voorstaan op fazantjes.

Wel willen we vermelden dat we geen honden hebben gezien die dit najaarsseizoen al met kans op succes naar een veldwedstrijd zouden kunnen gaan. Dit is ook niet de opzet van deze Kennismakingsdag Veldwerk. Maar dat er enkele jonge hondjes talent hebben is zeer bemoedigend voor de toekomst. Wij hopen dat deze voorjagers met hun hondjes op de komende voorjaarswedstrijden in 2010 zich zullen laten zien. Werk intussen rustig verder. Degene die nog meer over veldwerk en veldwerkwedstrijden willen weten raden wij aan om komend najaar naar vele veldwedstrijden te gaan kijken. Waar deze wedstrijden zijn en wanneer verwijzen wij u graag naar de volgende website http://www.knjv.nl/ Klik > Jachthonden : ORWEJA : Kalender Veldwedstrijden.