Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Van de Kennismakingsdag Veldwerk te Kropswolde op zaterdag 28 februari 2009, is het onderstaande verslag geschreven. Ook vindt u in het fotoalbum prachtige foto's van deze dag, gemaakt door Gerrit Breebaart.

De weersomstandigheden waren gunstig. Het bleef droog, maar er was voldoende vochtigheid in de lucht, voldoende wind, en mooie grote velden met halfhoge begroeiing van vergeelde groenbemester. Johan Kraaij (JK) beoordeelde in het ene veld de zoekwijze en het reageren op de verwaaiing van de gekooide fazantjes en of de honden tot voorstaan wilden komen. Johan had daarvoor drie fazanten in kooitjes uitgezet, zodanig dat de hond ze niet kon zien. De meeste hondjes kenden het verschijnsel fazant nog niet, wisten nog niet goed waar het om ging, maar als ze de verwaaiing oppakten gingen ze daar we degelijk mee aan het werk.

NB : Waar gezegd wordt dat de hond tot voorstaan komt is dit nog niet een voorstaan zoals op wedstrijden gevraagd wordt. Het gaat hier meer om aanleg tot. Als de hond dan bij de kooi echt strak staat, met stille staart, dan staat de hond voor. Hiermee wordt bedoeld dat, als het om wilde fazanten zou gaan, de hond op den duur zeker tot voorstaan zou komen.

Max Verhoeven (MV) beoordeelde in twee verder gelegen velden of de honden los willen komen van hun baasjes. Zo ja, dan werd er gelet op of de honden in een goede galop en liefst al met een hoge kophouding ruim het veld willen afzoeken naar mogelijk aanwezig wild, waarbij de slagen op de wind zijn. De wind stond ongunstig want we moesten naar het einde van de percelen lopen om wind te halen. Hiermee verstoorden we meteen al 4 reeën en helaas twee fazanten en een haas. De meeste honden konden nog niet omgaan met de vrijheid die ze ineens kregen. Een enkeling benutte de vrijheid en liet al leuke dingen zien.
Onderstaand de bevindingen van Johan en Max.

Van elke hond een korte beschrijving.

 • 1. Noodles, 7 mnd.

JK > Kent fazant niet. Blijft dicht bij voorjager. Pakt op 20m de verwaaiing op, maar verliest interesse bij het kooitje.
MV > Mist ervaring met velden. Snuffelt wel wat aan de grond en houd voorjager veel in de gaten. Later even brutaler en gaat van de voorjager af.

 • 2. Laszlo, 19 mnd.

JK > Neemt geen veld, maar verwaait fazant op 50m en gaat er met hoge kop naar toe. Deze hond heeft duidelijk al praktijkervaring, maar mist de vrijheid om veld te nemen.
MV > Laten de hond los terwijl ongeveer 100m voor ons uit een fazantenhaan de struiken in loopt. Hond neemt loopspoor op en komt tot voorstaan. De haan vliegt op. Hierna in veld niet van voorjager vandaan te krijgen.

 • 3. Raisa, 19 mnd.

JK > Neemt weinig veld, maar bij vlagen een goede kophouding. Krijgt de fazant dan ook op 30m in de neus, maar verliest interesse bij de kooi.
MV >Weet duidelijk niet om te gaan met de vrijheid en blijft bij voorjager. Verwaait een haas in zijn leger niet

 • 4. Kenji, 6 mnd.

JK > Neemt weinig veld, en pakt verwaaiing vrij laat op. Maar komt tot voorstaan op de 3e fazant. Heeft dus tijdens de loop al wat geleerd. Hondje met mogelijkheden als die de kans krijgt.
MV > Erg jong. Heeft nog niet de brutaliteit om veld te nemen. Wel neusje in de wind.

 • 5. Luca, 17 mnd.

JK > Neemt het veld, durft te gaan. Hoge kop en mooie gangen. Krijgt verwaaiing en gaat in een goede aanval naar de fazant, die dan met autoriteit wordt voorgestaan. Alle drie fazanten hetzelfde (mooie) beeld. Ga zo door, en vergeet voorlopig de KNJV training.
MV > Gehoorzame vizsla die weliswaar veld wil nemen maar enigszins geremd. Komt momenten los van voorjager en is dan een aantrekkelijke vizsla voor veldwerk. Heeft potentie maar dan geen KNJV trainingen meer.

 • 6. Donna, 8 mnd.

JK > Redelijk vrij, maar zonder patroon. Wel goede gangen. Pakt de verwaaiing op met goede kophouding. Heeft wel passie, maar is onzeker bij de kooi en gaat strootjes knabbelen.
MV > Jonge en snelle draadhaar maar vooral baasgericht. Veelvuldig neusje aan de grond.

 • 7. Bankai, 17 mnd.

JK > Neemt redelijk veld. Komt op de kooi tot staan. Daarna beter, met goede kophouding. Verwaait dan ook op ruime afstand. Komt door onbekendheid niet tot voorstaan. Hondje zou wat mogen afslanken, zou dan makkelijker lopen.
MV > Aansprekende iets te zware reu. Neemt al redelijk ruim veld met goede slagen op de wind en al redelijke goede kophouding. Heeft beslist geen verlatingsangst en wil erop uit. In potentie veldwerkhond bij juiste aanpak.

 • 8. Elvis, 13 mnd.

JK > Loopt fel en ruim. Op momenten dat de kop omhoog gaat pakt hij van verre de verwaaiing op, valt aan en komt op de kooi tot staan. Deze hond lijkt veelbelovend voor veldwerk.
MV > Niet zo baas gericht en neemt dus al redelijk veel veld. Vlagen met goede kophouding en af en toe al mooie slagen op de wind. Aantrekkelijke vizsla voor veldwerk.

 • 9. Senna > absent

 • 10. Paicka, 8 mnd.

JK > Vrij hondje met goede neus. Komt tot staan bij de kooi. Weet nog niet wat de bedoeling is en gaat wat op sprietjes knabbelen.
MV > Zeer baasgericht en speels met andere honden. Mist ervaring met weidse velden. Wel goede goede galop.

 • 11. Bankai >absent

 • 12. Vita, 8 mnd.

JK > Vrij hondje dat nog geen regelmatige slagen maakt, maar wel jaagt. Reageert goed op de verwaaiing en komt op een meter of 10 tot voorstaan. Zal met meer ervaring ook waarschijnlijk meer lef krijgen.
MV > Aanhankelijk hondje wat niet echt los komt. Soms snuffelend aan de grond.

 • 13. Nándor, 17 mnd.

JK > Vrij hondje. Als de voorjager goed beweegt slaat ook de hond de haken goed naar de wind. Met goede kophouding krijgt de hond op ruime afstand verwaaiing, zoals bij de 2e fazant, die hij even kwijt is, maar zichzelf dan onmiddellijk corrigeert. Bij de 3e fazant wordt, vlak op de kooi, gedecideerd voorgestaan. Dit is een hond met passie, en bij goede begeleiding, veelbelovend.
MV > Reutje, goed bespierd, dat met vlagen los komt van de voorjager. Jaagt nog niet en laat zichzelf  uit, en houd voorjager steeds in de gaten.

14. Báró, 7 mnd.

JK > Vrije hond, maar komt niet los. Verneemt de verwaaiing wel, maar verliest onmiddellijk interesse bij de kooi. Het beeld verandert ook niet. Dit lijkt niet echt een veldhond.
MV > Vrij hondje maar geen ervaring in velden. Aanhankelijk aan voorjager en komt dus niet echt los. Alle honden reageerde goed op het schot met een zwaar kaliber (9 mm) alarmrevolver.