Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Bazil zoekt fijne plek

Inloggen leden


Gebruikersnaam   Wachtwoord   Onthoud mij     Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Online bezoekers

We hebben 210 gasten en geen leden online

Zoeken

Vaak verkoopt de fokker een zak voer mee. Hetzelfde voer als zij gewend zijn. Het belangrijkste argument hierbij is dat het overgaan op ander voer stress met zich meebrengt en dat hebben de pups de eerste dagen in hun nieuwe leefomgeving al genoeg. Over het algemeen betreft dit een compleet (puppy)voer. Daarom is het ook niet nodig en zelfs eerder schadelijk om componenten als bijvoorbeeld eiwit toe te voegen.

De pups zijn gewend 4 keer per dag hun voeding te krijgen. Op de verpakking staat precies aangegeven door middel van een schema hoeveel ze totaal per dag moeten krijgen. De hoeveelheid voer van de pup wordt bepaald door het huidige gewicht van de pup. Met een leeftijd tussen de 7 à 8 weken is dat tussen de 5 en 5 ½ kg. Soms wordt als uitgangspunt het uiteindelijke gewicht van de hond genomen. Bij de Vizsla is dit ongeveer 25 à 30 kg.

Het beste kan de voeding gegeven worden op een vaste plaats (bench) en op vaste tijdstippen.

Op een leeftijd van 3 maanden kan het aantal voedingen terug gebracht worden naar drie keer per dag en na 6 maanden naar 2 maaltijden per dag. Op een leeftijd van 12 maanden, of desgewenst eerder, kan overgestapt worden op Adult (volwassen) voer. Een enkel merk heeft voor de fase van 6 tot 12 maanden een junior voeding.

Het is van groot belang om rust in te lassen voor en na het eten. Dit in verband met een eventuele maagkanteling. Een half uur is mooi, maar een uur nog veel beter. Wanneer de hond met een volle maag gaat rennen en druk doen, bestaat er een kans dat de maag van de hond om zijn as draait. Dit is een zeer dreigende situatie.

Om een goede nachtrust te garanderen is het aan te raden de pup even (half uur) voor het slapen gaan de laatste maaltijd te geven.

Wanneer nieuwe baasjes na verloop van tijd op ander voer willen overgaan is dit geen enkel probleem mits dit geleidelijk gaat. Wij raden aan gedurende een week het voer te mengen, waarbij het percentage van het nieuwe voer steeds meer wordt.

Let erop dat de hond niet te dik wordt. Mensen denken soms dat zij hun liefde kunnen tonen door veel eten en snacks te geven. Dit is wellicht goed bedoeld, maar is zeer slecht voor de gezondheid van de hond. Het gevolg is zelfs vaak dat hiermee het leven van de hond verkort wordt. Door de hond langs de zijkant te aaien is te controleren of de hond op het juiste gewicht is. Als de ribben te voelen zijn, maar niet te zien, is hij/zij goed op gewicht.