Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Inloggen leden


Gebruikersnaam   Wachtwoord   Onthoud mij     Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Online bezoekers

We hebben 219 gasten en geen leden online

Zoeken

In Finland loopt een onderzoek naar de genetische achtergrond van epilepsie bij honden.Doel is om de genen/genetische defecten te vinden die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van epilepsie en de manier waarop de vererving plaats vindt. Tevens wordt dit onderzoek weer gekoppeld aan de genetische achtergrond van epilepsie bij mensen. Het is belangrijk dat dit bij verschillende rassen plaatsvindt, omdat de manier van vererven bij de verschillende rassen, anders is cq kan zijn. Er wordt ook onderzoek verricht bij de Vizsla. Voor dit onderzoek is genetisch materiaal nodig van honden, welke lijden aan epilepsie en -net zo belangrijk- hun verwanten. Het monster wat ze gebruiken is bloed.Naast dit bloed, is inventarisatie van de gezondheid van de hond belangrijk. Om meer inzicht te krijgen in de ziekte epilepsie, is ook daarvoor een vragenlijst opgesteld.De manier waarop de ziekte zich uit, kan namelijk per dier en per ras verschillen.

Wij, als rasvereniging van de Vizsla, willen heel graag ons steentje hier aan bijdragen.Ten eerste omdat het inzicht geeft in de genen en vererving van epilepsie bij de Vizsla. Dit is voor de fokkerij natuurlijk van belang.Op termijn kan dit tevens een aanzet zijn, naar het ontwikkelen van een genetische test, waarbij dragers van epilepsie kunnen worden opgespoord, waardoor gerichter gefokt kan worden. Verder, als het een bijdrage kan leveren naar het onderzoek van epilepsie bij de mens, willen we daar natuurlijk aan meewerken.Epilepsie is ten slotte voor mens en dier een hele nare aandoening, met invloed op de kwaliteit van leven.

Wat vragen wij van u?
Indien u een Vizsla hebt of kent met epilepsie kunt u bloed van deze hond opsturen naar Finland. Daarnaast is het fijn, als u zo veel mogelijk eigenaren van verwante Vizsla's (ouders, broes, zuster, tante's enz.) van honden met epilepsie, zou kunnen motiveren, om ook aan dit onderzoek mee te werken.

Tevens wordt er onderzoek verricht naar cryptorchidie (niet ingedaalde testikel(s)), oogaandoeningen, onvolledig gebit en angst voor harde geluiden.Ook van honden met bovengenoemde aandoeningen is bloed meer dan welkom.

Hoe gaat het in zijn werk?
Voordat het bloed wordt afgenomen, is het verstandig om eerst de begeleidende formuleren te downloaden en in te vullen. Het gaat om vragenlijst gezondheid en vragenlijst epilepsie. Dit kost even tijd. Een scan of kopie van de stamboom, hoort erbij.

Het bloed afnemen, kunt u het beste niet voor het weekend, laten doen. Het bloed moet namelijk per express naar Finland. Totdat het op de post gaat, in de koelkast bewaren.
Het monster bestaat uit 5 ml EDTA-bloed (uw dierenarts heeft deze buisjes eigenlijk altijd wel in huis).
Op het monster hoort de datum van bloedafname, de (stamboom)naam van de hond en de naam van de eigenaar.

Bij het monster hoort altijd het formulier: Eviran decision , en het Blood shipment to Helsinki deze geeft namelijk aan dat aan de ontvanger een vergunning is verleend.
De vragenlijsten en stamboom kunt u bijvoegen, maar anders emailen naar: ranja.eklund@helsinki.fi
Voor vragen kunt u terecht bij bovengenoemd emailadres en bij Lucia Bakker.
Voor meer informatie over het onderzoek: www.koirangeenit.fi.