Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Online bezoekers

We hebben 436 gasten en geen leden online

Pups via internet

Regelmatig worden er via de bekende verkoopsites Vizsla pups aangeboden.

Wij willen u op enkele aandachtspunten wijzen die wellicht heel veel teleurstellingen en verdriet kunnen voorkomen.

Stamboomloze pups

Er zijn diverse fokkers/handelaren, die pups zonder FCI erkende stamboom aanbieden. Veel van deze pups komen uit de Oostbloklanden en worden via een tussenpersoon in Nederland verhandeld.

Dit houdt in dat u geen inzicht heeft in:

 • de omstandigheden, waaronder deze pups zijn geboren
 • de omstandigheden, waaronder de ouderdieren van deze pups leven en hoe vaak er mee gefokt wordt.
 • geen inzicht heeft in de gezondheidstoestand van de ouderdieren en de pups
 • niets weet over het uiterlijk en karakter van de moederhond/ouderdieren.
 • niets weet over de socialisatie van de pups
 • honden zonder stamboom zijn uitgesloten van het meedoen aan tentoonstellingen, jachtwedstrijden of andere officiĆ«le evenementen
 • Zonder stamboom, heeft u geen inzicht uit welke lijnen de ouderdieren komen en heeft u dus geen inzicht in de inteeltstatus, karakter en gezondheid van deze honden.

Ernstige erfelijke afwijkingen zoals Heupdysplasie, epilepsie en karakterproblemen kunnen bij deze honden ontstaan en zorgen voor veel verdriet bij eigenaren en voor pijn en ongemak bij de hond. 

De  verkopers van deze pups geven meestal geen enkele garantie op gezondheid. Er wordt niet met een deugdelijk koopcontract gewerkt .Van enige adviezen en nazorg is meestal geen sprake.

Waarom geen stamboom

Om een stamboom te verkrijgen, moeten de ouderdieren een stamboom hebben.
Fokkers, welke werken volgens de regels van de Hongaarse vereniging, moeten zich aan een aantal basisregels houden, zoals:

 • Gezondheidstesten zoals HD (heupdysplasie).  
 • De honden moeten een voldoende uiterlijke beoordeling hebben gehad.
 • Soms is een werkkwalificatie een vereiste, maar zeker niet altijd.
 • De moederhond mag niet zijn uitgebuit.

Deze regels zijn er om te waarborgen, dat de Hongaarse staande hond, Vizsla een Vizsla blijft. 

Het argument dat het te duur is om een stamboom aan te vragen, klopt niet, dit kost bijvoorbeeld in Hongarije enkele tientjes.

Het is een gemis dat er honden worden gefokt waar geen stamboom bij is, hoewel de ouders deze wel hebben. De honden zijn dan verloren voor het ras. Stel uzelf en de fokker de vraag waarom de pups geen stamboom hebben. Maar al te vaak komt dit omdat elke loopsheid benut wordt (wat in strijd is met reglementen, waardoor men eenvoudigweg geen stamboom krijgt). Of de fokker houdt zich niet aan andere regels. Er is geen enkele legitieme reden waarom men niet de moeite zou nemen om stambomen voor de pups aan te vragen, anders dan dat er iets niet klopt.

Een nestje fokken moet voortkomen uit liefde voor de Vizsla en respect voor het ras. Geld is helaas vaak een reden om te fokken of in dit geval te vermeerderen. Houd deze vreselijke handel niet in stand!


Honden met stamboom uit het buitenland (Hongarije)

Deze stamboom is helaas niet meer als een document waarop de ouderdieren vermeld staan. De goede fokkers hebben uiteraard de ouderdieren laten testen op erfelijke heupdysplasie en beide ouderdieren hebben een fokgeschiktheidstest afgelegd. Deze documenten moet de Hongaarse fokker kunnen overleggen. Als deze documenten niet aanwezig zijn adviseren wij u om af te zien van de aankoop. (Neem bij twijfel gerust contact op met de rasvereniging.)

Tevens adviseren wij om in het buitenland geboren pups niet via een tussenpersoon in Nederland aan te schaffen. Helaas is maar al te vaak gebleken dat de tussenpersoon niet aansprakelijk gesteld kan worden.

Als er problemen zijn opgetreden is ook de Hongaarse fokker meestal niet bereikbaar of spreekt geen of matig Duits of Engels.

Besluit u om welke reden dan ook toch om een pup in het buitenland aan te schaffen, neem dan zelf contact op met de fokker. Maak duidelijke afspraken, ga de ouderdieren en pups bekijken en haal uw pup zelf op bij de fokker.

Voor de regels waaraan een fokker moet voldoen, welke via de NVHSHV fokt, kunt u hier op deze website vinden. De regels waaraan een fokker volgens de Raad van Beheer moet voldoen, kunt via deze link vinden.

Gaat u op bezoek bij een fokker lees dan deze informatie.


De prijs van een Vizsla pup

De fokker kan zelf de prijs van de pups bepalen. Diverse factoren zitten in deze prijs verwerkt. 

 • Gezondheidsonderzoeken; zoals HD foto's, oogonderzoek en dergelijke.
 • Dekgeld.
 • Stamboomaanvraag bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.
 • Inenting en ontworming van de moederhond en de pups.
 • Inrichting van het verblijf van de moederhond en haar pups.
 • Verzorging en voeding van de moederhond en de pupjes.
 • Honden, waarmee veel gewerkt wordt, kosten veel geld aan trainingen, inschrijfgelden voor proeven en wedstrijden en dergelijke.
 • Inschrijving voor shows.
 • De hoeveelheid tijd, die de fokker steekt in het verzorgen en socialiseren van de pupjes.

Het is dan ook logisch dat er prijsverschil tussen de fokkers kan zitten.

Het is aan u en wat u met de pup wil gaan doen en wat uw verwachtingen zijn van de pup, om goed te kijken bij welke fokker u een pup koopt.

Bij een goede fokker, kunt u ook na de aanschaf van de pup, terecht voor vragen over voeding, beweging, opvoeding en dergelijke. Ook kunnen ze je vaak bijstaan bij het werken met je hond, zoals jachttraining, veldwerk enzovoort.