Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Bazil zoekt fijne plek

Inloggen leden


Gebruikersnaam   Wachtwoord   Onthoud mij     Gebruikersnaam/wachtwoord verloren?   Registreer  

Online bezoekers

We hebben 957 gasten en geen leden online

Zoeken

Laatste nieuws

Eric Bako2Goed opgeleide jachthonden zijn onmisbaar voor de weidelijke  jacht in Nederland. Een goede jachthond speurt het wild op en haalt het geschoten wild. Daarbij moeten zij zich niet door barrières van water, riet, struiken et cetera laten hinderen, ze moeten de instructies van hun baas direct en goed opvolgen maar moeten ook zelfstandig kunnen werken.

Om te kunnen beoordelen of jachthonden aan dit alles voldoen worden er jaarlijks de zogenaamde Standaard Jacht Proeven (SJP’s)  en Meervoudige Apporteer Proeven (MAP’s) gehouden. Van ieder jachthondenras wordt alleen de best presterende hond gevraagd voor de Nimrod. Dat betekent dat er een heel scala aan verschillende jachthondenrassen op de wedstrijd acte de presence geeft. Dit jaar waren er 18 combinaties van hond en voorjager, waaronder sinds lange tijd weer een Vizsla, de draadhaar Bakó Barát Az Élet met als eigenaar/voorjager Eric Ouweneel.


Klik hier om te lezen hoe Eric zich voorstelde voor de Nimrod 

Ja, en dan komt de dag van de Nimrod, op maandag 13 november 2017. Samen met mijn Waspikse vrienden Peter Boons en Jan Donks vertrokken we om 06.00 uur naar het Limburgse Herkenbosch en we bleken niet alleen te zijn. Zo’n 3.000 jachtvrienden waarvan een aantal met hun hond – ook Vizsla’s- bezoeken het evenement. Om 08.00 vindt de officiële opening plaats, zijn er diverse toespraakjes, worden de deelnemers voorgesteld en de proeven uitgelegd, waarna om 09.00 uur de wedstrijd begint. En ik moet zeggen, alles zat mee die dag. Perfecte organisatie, schitterende omgeving en bovenal prachtig weer. Eerst maar even Eric Ouweneel opgezocht om hem veel succes te wensen. Hij had er zin in en maakte evenals Bakó een heel ontspannen indruk.

De deelnemers waren in drie groepen van 6 combinaties ingedeeld en er waren drie proeven waarop telkens door elke hond drie apporten moesten worden binnengebracht.
De ene keer moet de hond een sleepspoor uitwerken, de andere keer een geschoten stuk wild markeren of zoeken naar bijvoorbeeld een in het bos verloren geraakte geschoten kraai. Wat het moeilijk maakt is de variatie in het terrein en de overgangen die de honden daarin moeten maken, het –soms snelstromend- water en vooral de grote afstanden van meer dan 100 tot 200 meter die de honden telkens moeten overbruggen.

Natuurlijk hebben wij deze dag vooral Eric en Bakó gevolgd en gaandeweg kregen wij steeds meer bewondering voor deze fantastische combinatie. Eric heeft een geweldige concentratie en rust en weet dat op Bakó over te brengen. Onverstoorbaar, zelfstandig en met heel weinig aanwijzingen doet Bakó zijn werk. Wat vooral opviel is dat hij telkens vastberaden, in een goed tempo en zonder te vragen (om te kijken naar zijn voorjager) afstand neemt en op zoek gaat naar het apport. Eric kan hem met minimale aanwijzingen sturen en vormt daarmee met Bakó de haast ideale combinatie waarbij de hond wel luistert naar zijn baas, wel zijn aanwijzingen opvolgt, maar daarbij ook in staat is om zelfstandig te werken. Gelukkig vind ik dit niet alleen, ook mijn vriend Peter Boons, meerdere malen deelnemer aan de Nimrod en winnaar, werd steeds enthousiaster over wat hij van Bakó en Eric zag, zodat we hen op een gegeven moment al als winnaar 2017 tipten. En wat was het spannend en wat was er een ontlading bij Eric toen ook het allerlaatste negende apport binnenkwam.

Ja, en dan begint vanaf vier uur het wachten op de einduitslag. In een grote afgeladen volle tent. En het eerste succes kwam al snel. Eric mocht naar voren komen om de prijs van de “Vrienden van de Nimrod” in ontvangst te nemen. Deze selecte groep kenners had besloten om op basis van het werk dat Eric en Bakó deze dag hadden laten zien, aan hen de prijs toe te kennen.

En vervolgens wordt het nog spannender. Het eerst wordt nummer 18 naar voren geroepen en begint het aftellen naar nummer 1. Bij nummer 4 mocht Eric op het podium. Persoonlijk vonden wij dit een te lage klassering omdat wij Eric op 1 of 2 hadden ingeschat, maar ja, het blijft een jurysport en vooral juryleden in het veld kunnen dingen zien die wij als toeschouwers missen. We konden er dus wel mee leven en het is en blijft een uitzonderlijk goede prestatie.

Alle apporten binnen, het felbegeerde AA diploma, de prijs van de “Vrienden van de Nimrod” en dat voor een voorjager die nog maar net komt kijken en een hond die pas vorige maand 4 jaar is geworden. Een geweldige promotie voor de Vizsla te midden van 10 retrievers en 7 andere staande honden.  Bedankt Eric en Bakó!

O ja, voor de volledigheid, Wilfred Schenk, ruim 30 jaar ervaring, drie maal op de Nimrod, eenmaal winnaar, met zijn Labrador James van de Waterlandspolder werd Nimrodwinnaar 2017. Ook hem is het van harte gegund.

René van Bokhoven

Het bestuur wil Eric met zijn Bakó van harte feliciteren met deze gewelidige prestatie!

Het ECVO-panel (European College of Veterinarian Ophthalmologists) van oogspecialisten heeft besloten om de regels voor MPP (membrana pupillaris persistens) te wijzigingen in het oogonderzoek. Hierdoor moeten wij als vereniging het Fokreglement (VFR) gaan aanpassen. Aangezien een wijziging van dit VFR altijd voorgelegd moet worden aan de leden en dit pas kan op de Algemene ledenvergadering van volgend jaar, hebben we als bestuur besloten dat we tot die tijd een overgangsregeling zullen hanteren. Deze overgangsregeling is geldig totdat er een nieuw VFR is aangenomen en heeft alleen betrekking op de aandoening MMP omdat dit voor ons ras niet als een probleem wordt beschouwd. Hieronder de tekst van het ECVO-panel zoals deze vermeld is op de site van de Raad van beheer:

ECVO-oogonderzoek – MPP

Eén van de aandoeningen waarop een hond, ongeacht het ras, standaard wordt onderzocht tijdens het ECVO-oogonderzoek is membrana pupillaris persistens (MPP). Bij deze aandoening blijven er resten van het vaatstelseltje voor de lens (membrana pupillaris) achter. Dit achterblijven heet persisteren. Normaal verdwijnt dit vaatstelseltje circa vier weken na de geboorte. MPP is een aangeboren (congenitale) oogafwijking. Omdat er nog veel onduidelijk is over het voorkomen van MPP bij de verschillende soorten rassen, staat vaak in het commentaarvak ‘onder studie’. Bij een paar rassen is bekend dat MPP veel voorkomt; bij deze rassen staat er ‘vrij’/’niet vrij’. In september 2016 is er door de ECVO artsen besloten om altijd de box vrij/niet vrij te gebruiken. Het is aan de rasverenigingen om na te gaan of MPP bij hun ras een probleem is en daar het fokbeleid op aan te passen.

Op 10 juli bereikte ons het droevige bericht dat Andries Wajer op donderdag 6 juli j.l. na een kort ziekbed is overleden. Andries was een markante persoonlijkheid en erg bekend in de jachthondenwereld. In zijn woonplaats Hulshorst had hij een schitterend terrein in een prachtige omgeving. Wij mochten als vereniging daar vele Jachtbasistesten en Vizsladagen organiseren. De jachthut ‘Kaliber Twaolf’, achter zijn huis, was een welkome plek na een jachtpartij of tijdens een evenement. Ook hebben we daar gebruik van mogen maken voor onze ledenvergaderingen.

Andries heeft zelf jaren Duitse Staande Kortharen gehad en met succes voorgejaagd. Hij had een kennel, genaamd ‘Van de Varenbeek’ omdat hij aan de Varenbeek woonde. Af en toe had hij een nestje met Duitse Staande Kortharen. De pups die hijzelf aanhield kregen een gedegen opleiding op zijn gevarieerde terrein.

Andries hield van de gezelligheid rondom zijn huis en genoot daar, soms onder het genot van een borrel, enorm van. Hij was erg inventief, voor het uitzetten van een jachthondenproef had hij telkens nieuwe ideeën. Ook wilde hij met alle plezier als beoordelaar optreden en de keurmeesters daar waar nodig helpen. Ook toen het lopen wat moeilijk werd was dat geen probleem, met zijn terreinauto kon hij overal waar nodig aanwezig zijn.

Wij wensen Mekkie, zijn beide zoons Kees en Arend Jan, familie en vrienden heel veel sterkte de komende tijd.

jaarprijzen2016

Beste Vizsla in het werk ‘voor het schot’ 2016
1. Quodians Rembrandt van Michael Pallesen (22 punten)
2. Wenters Dévai Cinka van Erika Vasas (13 punten)
3. Fényes Varázs Glenda van Yvette Hoorman (12 punten)

Beste Vizsla in het werk ‘na het schot’ 2016
1. Wenters Dévai Betli van Bob Rietdijk (23 punten)
2. Quodians Javik van Kees Kamphuis (21 punten)
3. Falkó van de Verre Hoeve (21 punten)


Beste jeugdhond 2016

1. Quodijin's Gündi (29 punten)
2. Zoldmali Eskimo (28 punten)
3. Lüszi van de Achthoevenslag van Cees Beersen (26 punten)


De beste / mooiste Vizsla op exterieur 2016

1. Fényes Varázs Gustav van Nathalie Wassenaar (29 punten)
2. Zoldmali Eskimo van Odette vd Lans (27 punten)
3. Quodians Rembrandt van Michael Pallesen (27 punten)


De beste allrounder Vizsla Korthaar 2016

1. Quodians Rembrandt van Michael Pallesen (11 punten)
2. Szervusz Csilke van Monique van Rozendaal (23 punten)
3. Wenter Dévai Cinka van Erika Vasas (23 punten)


De beste allrounder Vizsla Draadhaar 2016

werd niet uitgereikt.

ton van der bruggen DSC02133Op 27 oktober ontvingen we het droevige bericht dat Ton van der Bruggen op 26 oktober 2016 op 65 jarige leeftijd is overleden. Ton van der Bruggen was een bevlogen jachthondenman en had de Vizsla als favoriete ras. Voor onze vereniging heeft hij zich vele jaren ingezet bij de Vizsladag (familiedag), de jachthondenproeven en de meervoudige apporteerproeven. We zullen zijn kennis en kunde betreffend het werken met de Vizsla gaan missen! We wensen zijn vrouw Susan, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe.

Tijdens de algemende ledenvergadering (ALV) van 28 mei 2016 werd door de leden een aantal voorstellen tot wijziging in het Verenigingsfokreglement (VFR) van de Vizslavereniging aangenomen. Op 18 juli jongstleden ontvingen wij van de Raad van Beheer de officiële goedkeuring en zij waren verheugd ons te melden dat de aangepaste versie van ons VFR voldoet aan alle eisen. De aangepaste versie is per 1 augustus 2016 in werking getreden en heeft geen invloed op de lopende fokaanvragen, omdat zij ofwel al voldeden aan de aangepaste regels ofwel vóór de ingangsdatum zijn aangevraagd. Uiteraard moeten alle toekomstige aanvragen voldoen aan het aangepaste reglement. De belangrijkste verandering is dat één van beide ouderdieren een officieel ECVO oogonderzoek moet hebben en vrij moet zijn verklaard. 

links Quodian's Levanne (beste jeugd) en Quodian's Rembrandt (beste 'voor het schot'en Vizsla Korthaar allrounder) van Michael Pallesen, midden Bakó Barát Az Élet (beste "voor het schot") van Eric Ouweneel, rechts Fényes Varázs Gusztáv (mooiste Vizsla) van Nathalie Wassenaar

De Wissel jaarprijs voor beste Vizsla ‘jeugd’ 2015
1 Quodian's Levanne, NHSB2971030, 26-06-2014, teef, eigenaar: Michael Pallesen (36 punten)
2 Csipkéskuti Czikcak (Csípke), NHSB2992828, 24-07-2014, teef, eig: Lies van Essen (24 punten)
3 Alcsi Kacér, NHSB2994534, 17-6-2014, teef, eig: Bernadette van Drie (23 punten)
4 Wenters Dévai Csipke, NHSB2970033, 2-6-2014, teef, eig: Carlo Opheij (22 punten)

De Wissel jaarprijs voor beste Vizsla ‘voor het schot’ 2015
1 Quodian's Rembrandt, NHSB2840143, 16-05-2011, reu, eig: Michael Pallesen (21 punten)
2 Fényes Varázs Glenda, NHSB2916839, 13-03-2013, teef, eig: Yvette Hoorman (20 punten)
3 Gércei-Vadász'Zenith"Drago", NHSB2826994, 12-04-2010, reu, eig: Bernadette van Drie (11 punten)

De Wissel jaarprijs voor beste Vizsla ‘na het schot’ 2015
1 Bakó Barát Az Élet, NHSB2941477, 9-10-2013, reu, eig: Eric Ouweneel (23 punten)
2 Zöldmáli Frakk, NHSB2852864, 4-4-2011, reu, eig: J.H.G. ten Have (18 punten)
3 Fényes Varázs Cesar Beuk, NHSB2805807, 8-8-2010, reu, eig: Irene Reinders (17 punten)

De Wissel jaarprijs voor de mooiste Vizsla ‘exterieur’ 2015
1 Fényes Varázs Gusztáv‏, NHSB2916837, 13-03-2013, reu, eig: Nathalie Wassenaar (30 punten)
2 Ragnolds Scotch Bonnet, NHSB2942974, 13-06-2013, teef, eig: Lies van Essen (29 punten)
3 Zöldmáli Frakk, NHSB2852864, 4-4-2011, reu, eig: J.H.G. ten Have (27 punten)

De Wissel jaarprijs voor beste allround Vizsla Korthaar 2015:
1 Quodian’s Rembrandt, NHSB2840143, 16-05-2011, reu, eig: Michael Pallesen
2 Gércei-Vadász'Zenith"Drago", NHSB2826994, 12-04-2010, reu, eig; Bernadette van Drie 

De Wissel jaarprijs voor beste allround Vizsla Draadhaar 2015:
Werd niet uitgereikt dit jaar.

Over 2,5 maand is de ALV en is het dus ook weer tijd voor de Jaarprijzen. 
Dit jaar zullen de nieuwe jaarprijzen voor het eerst worden uitgereikt;

 • Beste hond bij het werk voor het schot
 • Beste hond bij het werk na het schot
 • De mooiste Vizsla
 • Beste allrounder
 • Beste Jeugdhond

Alle Orweja resultaten zijn reeds bekend, deze hoeven daarom niet meer te worden ingeleverd.  Echter; wanneer jou vizsla in het buitenland ook resultaten behaald heeft en je wil mee dingen naar een van de Jaarprijzen, dan moet je deze zelf indienen.
Daarnaast hebben we geen goed inzicht in de showresultaten in zowel binnen als buitenland. Graag ontvangen we daarom VOOR 30 april de 3 beste resultaten per categorie (Voor het schot, na het schot en exterieur).
Op de ALV zullen de prijzen worden uitgereikt.
De puntentelling van de Jaarprijzen vindt u hier.

Op zaterdag 30 mei jl. was onze jaarlijkse Vizsladag. We kunnen terugzien op een geweldige dag in Hulshorst. We werden geholpen door het mooie weer (elders in het land was het toch duidelijk slechter), de schitterende velden op het terrein van Andries Waijer en de gezelligheid van de deelnemers met hun prachtige Vizsla’s.

Zoals gebruikelijk zijn we om 8:00 uur gestart met de Special en de basistest. Op dit vroege tijdstip beginnen meeste KJV-proeven en MAP’s waar de basistest en Special op voorbereiden: “morgenstond heeft goud in de mond”. Vooral de proeven van de Special waren van een zodanig niveau dat de deelnemende honden de maximale tijd nodig hadden om hun proeven af te werken. De start van de rest van het programma liep daardoor enige vertraging op.

Na 10:30 konden de ingeschreven Vizsla’s meedoen aan verschillende programma-onderdelen. Allereerst de bekende proeven: veldwerk, markeren, sleep, apport te land en apport uit water. Daarnaast de exterieurkeuring, de ringtraining en de junior-handling, onderdelen die zeer in trek zijn. Vooral bij de exterieurkeuring, die de meeste deelnemers had, liepen de wachttijden wat op, maar het mooie weer en de verschillende stands met kleding, voer en hondenattributen, maakte het wachten aangenaam. Na jarenlange afwezigheid was de behendigheidsbaan ook weer aanwezig op de Vizsladag en uit de vele positieve reacties die we opvingen willen we dat ook zo houden.

Dit jubileumjaar waren er een paar nieuwe progamma-onderdelen. Kinderen konden zich laten schminken en liepen daarna trots met hun opgemaakte gezichten over het terrein. Een grappig onderdeel was het ‘ludieke apport’, het door de hond apporteren van een rauw ei of een knakworst. Het ei was meestal niet zo’n probleem, maar haast geen enkele Vizsla kreeg het worstje heelhuids bij zijn baas. De gehele dag liep een fotograaf rond die portretten schoot van Vizsla’s, met of zonder baas.

Ook nieuw was de workshop zweetwerk. Een geweldig interessant en leerzame happening, met liefde en passie gebracht door de instructeurs. Door de reacties en het aantal inschrijvingen is duidelijk dat ook dit onderdeel voor herhaling vatbaar is.

De spreiding en het aantal activiteiten zorgde ervoor dat, ondanks een groter aantal deelnemers dit jaar, de wachttijden bij alle onderdelen, behalve exterieur, beperkt bleef. “Wat een geweldig gezellige dag, het loopt soepel, we hoeven nergens te wachten”.

Rond 16:00 was de prijsuitreiking waarvoor Evelien Verweij van Natuurlijk Vers Voer en Anja Lafeber prijzen beschikbaar hadden gesteld. Daarna konden (iets later dan de bedoeling) de leden de algemene ledenvergadering (ALV) bijwonen. Door het aantal aanwezigen vergeleken met ALV’s van voorgaande jaren is gebleken dat een jaarvergadering met, voor en door leden helemaal past op de Vizsladag!

Bij deze nodigen we alle Vizslaliefhebbers al uit voor de volgende Vizsladag op zaterdag 28 mei 2016.

Beste korthaar    
Quodian’s Cayenne, Eig.: Lies van Essen    185 punten
Jetta van de Achthoevenslag, Eig.: Carlo Ophey      169 punten
Gércei Vadász Zenith Drago, Bernadette van Drie    149 punten
     
Beste draadhaar    
Zöldmáli Frakk, Eig.: Erik ten Have   203 punten
Fényes Varázs Gusztáv, Eig.: Ruud Wassenaar   110 punten 
Bakó Barat az Élet, Eig.: Eric Ouweneel     66 punten
     
Beste jonge hond    
Bakó Barat az Élet, Eig.: Eric Ouweneel     66 punten
Fényes Varázs Gusztáv, Eig.: Ruud Wassenaar     45 puntenjaarprijzen2014Op de foto van links naar rechts:

Beste korthaar:
Quodian's Cayenne, eigenaar: Lies van Essen 

Beste jonge hond:
Bakó Barat ez Élet, eigenaar: Eric Ouweneel

Beste draadhaar: 
Zöldmáli Frakk, eigenaar: Erik ten Have

Waarom een convenant voor fokkers en dekreu-eigenaren?

Waar verderop in dit artikel fokker staat kan ook dekreu-eigenaar gelezen worden.

Op dit moment zijn er geen fokkers die erkend zijn door de rasvereniging. De fokker dient nu een fokaanvraag in en krijgt al dan niet een positief fokadvies. Omdat we niet met een lijst van erkende fokkers werken kunnen we mensen die op zoek zijn naar een pup niet op de site doorverwijzen naar fokkers. We moeten wachten tot de fokker aangeeft dat hij bemiddeling wil.

De meeste fokkers hebben een eigen wachtlijst die al vaak ruim gevuld is voordat mensen die op de wachtlijst bij de vereniging staan aan de beurt komen. Door het internet en de eigen websites die fokkers vaak hebben, komen de mensen die direct bij de fokkers informeren eerder aan de beurt dan diegenen die bij de vereniging op de wachtlijst staan. Dit betekent voor de pupbemiddeling veel werk waar uiteindelijk niemand iets aan heeft.

Om het mogelijk te maken dat potentiële pupkopers via een lijst met erkende fokkers op de site van de vereniging rechtstreeks in contact komen met fokkers willen we als Commissie Fokkerij & Gezondheid een convenant invoeren. In dit convenant spreken de Vizslavereniging en de fokker een aantal zaken af en door beide te ondertekenen conformeren ze zich aan dat convenant.

Lees meer...

Vandaag is de Facebook-pagina van de Vizsla Vereniging online gegaan.
We nodigen je als verenigingslid van harte uit om lid te worden van deze groep!

Op deze pagina wordt regelmatig informatie vanuit diverse invalshoeken gedeeld, uiteraard gerelateerd aan de Vizsla. Zoals het laatste nieuws van de vereniging, aankondigingen van activiteiten, verslagen, informatie en uitslagen, aankondigingen van te verwachten nesten, etc. etc.

Deze Facebook-pagina is besloten, dus alleen toegankelijk voor leden van de Vizsla Vereniging.
Voorwaarde is dat alleen profielen onder eigen persoonsnaam, zoals bekend bij de ledenadministratie, worden toegelaten (aliassen niet, ook niet naderhand). Berichten plaatsen is niet mogelijk, maar je kunt als lid reageren op alle geplaatste berichten.

Beste leden,

Hierbij een oproep om mee te dingen naar de jaarprijzen van het jaar 2014. Wij zien graag de resultaten van uw Vizsla tegemoet !
Het gaat hier om de prijs voor de beste draadhaar, beste korthaar en beste jonge hond. Voor de jonge hond gelden de resultaten behaald tot en met een leeftijd van 18 maanden.

Denkt u in aanmerking te komen voor 1 van deze prijzen stuur dan de resultaten in voor 25 april a.s. aan de werkgroep jaarpijzen via jaarprijzen@magyar-vizsla.nl

Het bestuur

Lees meer...

De vereniging bestaat dit jaar 40 jaar. Dat willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan! Dit jaar staan er diverse extra activiteiten gepland. Voor de organisatie zijn we op zoek naar leden die ons daarbij willen helpen. Wil je helpen of mocht je ideeën hebben stuur dan een mailtje naar evenementen@magyar-vizsla.nl  

Woensdagavond 11 februari vond in Maarsbergen een bijzondere algemene ledenvergadering plaats. Tijdens deze zeer goed bezochte vergadering werd een compleet nieuw bestuur gekozen. De gekozen bestuursleden zijn: Bernadette van Drie, Erika Elsjan, Ine Haarman, Sylvia de Jong (penningmeester), Monique van Rozendaal, Monique van Spengen (secretaris) en Herman Obbink (voorzitter).
In bijgevoegd document stelt het bestuur zich voor.

Beste leden,

Vanaf heden is het mogelijk om een leesaccount af te sluiten voor de online database ZooEasy Online.

Met dit online programma krijgt u niet alleen toegang tot alle gegevens van de in Nederland geregistreerde honden vanaf 1950, maar u kunt zelf ook proefnesten en (proef)stambomen maken en inteeltcoëfficiënt bekrekeningen uitvoeren.

De database is momenteel gevuld met 1605 draadharen en 7333 kortharen.

Een leesaccount is uitsluitend voor leden beschikbaar en kost € 10,= per jaar, met voor 2014  € 7,50.

Voorlopig is het aantal leesaccounts beperkt tot maximaal 25, dus meldt u snel aan want op = op.

Meer weten? Klik hier….. (alleen voor leden)

Startscherm Gegevens hond Stamboom
Startscherm Gegevens-hond Stamboom

Beste korthaar    
     
Név Asszony’s Csillag dé Vita, Eig.: Herman Obbink   312 punten
     
Quodian’s Rembrandt, Eig.: Michael Pallesen   217 punten
     
Gércei Vadász Zenith Drago, Bernadette van Drie   100 punten
     
Beste draadhaar    
     
Zöldmáli Frakk, Eig.: Erik ten Have   114 punten
     
Beste jonge hond    
     
Quodian's Cayenne, Eig.: Lies van Essen   35 punten

Het in Vizsla Varia nummer 2 2013 gepubliceerde Verenigingsfokreglement (VFR), is ingeleverd bij de Raad van Beheer. Helaas bleek toch dat de Raad van Beheer een kleine tekstuele correctie noodzakelijk vond. Bij punt 4 was het “format” niet volledig gevolgd en had men daar bij de eerder aangeleverde versies over heen gelezen. Aangezien het hier geen inhoudelijke aanpassing betreft, zijn deze correcties  doorgevoerd.

De Raad van Beheer heeft ons Verenigingsfokreglement per 30 september goedgekeurd. Dit houdt in dat het in werking is getreden per 1 oktober 2013. U kunt ons Verenigingsfokreglement elders op de website terugvinden.

Het bestuur
Geachte leden,

Om in te kunnen schrijven op de KNJV jachthondenproeven moet u zich registreren.
Hierbij kunt u opgeven of u lid bent van een rasvereniging en wordt gevraagd om een lidmaatschapsnummer.
Aangezien onze vereniging geen lidmaatschapsnummers voert kan er dus in dit verplichte veld niets ingevoerd worden.
Na overleg met ORWEJA, kunt u volstaan door in dit veld n.v.t. in te vullen.

Het bestuur

De website is in een geheel nieuw jasje gestoken en werkt nu met een verbeterde besturing. Nog niet alles is volledig gereed. Niet alle links in de diverse artikelen zijn geupdated. Tevens zal het fotoalbum nog een iets ander uiterlijk krijgen en zo zijn er meer verbeterpunten. Uiteraard zal hier de komende tijd nog hard aan gewerkt worden. Ideeën en suggesties zijn natuurlijk welkom. Dat kan via webmaster@magyar-vizsla.nl of het forum.

Ed BooterOp 12 oktober 2012 heeft ons lid en oud voorzitter Ed Booter een legpenning van ORWEJA ontvangen.
Ed was om gezondheidsredenen al eerder gestopt als veldwerkkeurmeester, maar keurde nog wel op de KNJV jachthondenproeven. Binnen de ORWEJA heeft Ed vele functies bekleed en heeft hiervoor in 2008 een gouden erespeld van de Raad van Beheer mogen ontvangen.
Vanwege de langdurige inzet en verdiensten voor de jachthondensport als bestuurder, keurmeester en voorjager is aan Ed nu ook de ORWEJA legpenning uitgereikt.

Het bestuur feliciteert Ed van harte met deze fraaie erkenning. Lees hier meer.

Op 19 en 20 oktober wordt de ultieme wedstrijd voor all-round staande honden gehouden, De Grote Prijs Jan Coldewey. De wedstrijd betreft een 5-kamp over 2 dagen. Een wedstrijd die alle facetten van de veelzijdige, all-round, staande hond test. Met als onderdelen:
 
-    CAC Najaarsveldwedstrijd solo
-    CAC Apporteerwedstrijd ter Drijfjacht
-    CAC Zweetspoorproef F
-    KNJV jachthondenproef
-    Exterieurbeoordeling
 
Klik hier voor meer informatie over deze wedstrijd.
 
Er zijn twee deelnemende Vizsla’s aan deze editie van de wedstrijd. Het betreft :
 
-    Tineke Arends met PANNA
-    Herman Obbink met NÉV ASSZONY'S CSILLAG DÉ VITA
 
Wij wensen Tineke en Herman natuurlijk heel erg veel succes tijdens deze twee zware dagen !
Op de ALV zijn de jaarprijzen uitgereikt aan de winnaars. Wij feliciteren hun met de door hun honden behaalde resultaten!

Beste korthaar: beste_vizsla_korthaar_2011 Beste draadhaar:beste_vizsla_draadhaar_2011
1 : Gércei Vadász Zenith Drago
     Eig.: Bernadette van Drie
 155 pnt.       1: Zöldmáli Ludas
     Eig.: Erik Ten Have
 165 pnt.
2 : Pancaran’s Irisz
     Eig.: Wilma Notosoetarso
 114 pnt.  2: Zöldmáli Dráva
     Eig.: Erik ten Have
 99 pnt.

Beste jonge hond: 
beste_vizsla_korthaar_2011
1: Gércei Vadász Zenith Drago   Eig.: Bernadette van Drie     150 punten
2: Zöldmáli Dráva                      Eig.: Erik ten Have                99 punten

De voorzitter overhandigt de betreffende eigenaren de plaquettes behorend bij de jaarprijzen.

Op de Algemene Ledenvergadering van 15 mei 2012  is zowel het voorstel “Verenigingsfokreglement” als het voorstel “Jachtbasistest” aan de orde geweest. Beide voorstellen waren gepubliceerd in de Vizsla Varia nummer 1 van 2012.
De Algemene Ledenvergadering heeft met een aantal kleine wijzigingen beide voorstellen aangenomen. De herziene teksten zijn nu beide op de website gepubliceerd:

De ingangsdatum van het Verenigingsfokreglement is door de vergadering vastgesteld op 1 juni 2012.

Het bestuur

Bij de verzending van de bijlage behorend bij de eerder verzonden Vizsla Varia is blijkbaar in sommige gevallen iets mis gegaan en kan het zijn dat een aantal leden een lege enveloppe heeft ontvangen.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat deze bijlage bij de Vizsla Varia zou worden ingesloten maar dat was misgegaan, vandaar dat deze apart is nagezonden aan de leden op kosten van de drukker.

Voor de volledigheid vindt u hieronder de tekst uit de bijlage en is tevens het verzoek of u wilt doorgeven aan de secretaris per mail: secretaris@magyar-vizsla.nl als u inderdaad een lege enveloppe heeft ontvangen.

Geachte leden,

Abusievelijk is bij het Voorstel Jachtaanlegtest een noot blijven staan. Het gaat om Artikel 11, punt e. Deze is te vinden op pagina 34 van deze Vizsla Varia:

“Noot: in het geval dat de hond ten tijde van de herkansing de in art. 5, lid a, gestelde leeftijdsgrens overschreden heeft wordt de hond niettemin tot de eerstvolgende JBT toegelaten.”

Bovenstaande noot is niet van toepassing en had verwijderd moeten worden. Bedoeld was in het voorstel alleen een minimale leeftijdsgrens op te nemen zoals te vinden in “Artikel 5 Toelating” lid a:

“Tot de JBT worden toegelaten honden niet jonger dan 7 maanden op de dag dat de JBT plaats vindt. Voor de exterieurkeuring dienen de honden minimaal 9 maanden te zijn.”

Excuses voor het ongemak.

Het bestuur

Dit jaar vindt de Nimrod plaats op maandag 14 november 2011. Deze editie wordt de Vizsla vertegenwoordigd door voorjager Erik ten Have met zijn 4 jaar oude Vizsla Draadhaar reu Zoldmáli Ludas. Erik en Ludas hebben zich in de afgelopen maanden en ook in het vorige seizoen meer dan bewezen en prachtige prestaties neergezet. De eisen van deelname aan de Nimrod zijn hoog en alleen op uitnodiging mag men meedoen aan deze prestigieuze wedstrijd.

Wij wensen Erik en Ludas veel succes!


Wilt u gaan kijken naar deze combiantie en de andere deelnemers, dan kunt exacte informatie vinden omtrent de locatie, tijdstip van aanvang en meer vinden op de website van de Nimrod: http://www.nimrod-nederland.nl/

1 juni jl. heeft de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) plaatsgevonden. Dit omdat het voltallige bestuur tijdens de Algemene Ledenvergadering van 28 april 2011 was afgetreden. Kandidaten voor een functie als bestuurslid en als voorzitter konden tot aanvang van de vergadering hun voordracht indienen.Van de vier kandidaten voor een functie als bestuurslid bleken gelukkig drie afgetreden bestuursleden toch niet het bijltje erbij neer te willen gooien en stelden zich opnieuw kandidaat. Er was verder maar één kandidaat voor het voorzitterschap. De vergadering heeft alle vier de kandidaten verkozen tot bestuurslid en zo ook de enige kandidaat tot voorzitter.Het nieuwe bestuur dat gevormd is bestaat uit:

Irwan Notosoetarso, voorzitter voor een periode van 1 jaar
Petra Reiffers, penningmeester
Albert Boevé, secretaris

De overige twee bestuursleden zijn:
Lucia Bakker
Yvette Hoorman

Conform het aftredend rooster (art. 2 HR), zijn Petra Reiffers en Irwan Notosoetarso gekozen voor 1 jaar. Yvette Hoorman, Lucia Bakker voor 2 jaar en Albert Boevé voor 3 jaar.

Tijdens de BALV heb ik reeds mijn teleurstelling uitgesproken over het feit dat er niet meer kandidaten waren. Als de afgetreden bestuursleden niet van mening waren veranderd, was er hoogstwaarschijnlijk geen vereniging meer geweest, omdat er geen bestuur gevormd kon worden. Enerzijds zegt dat wat over de betrokkenheid van de 600 leden, maar aan de andere kant is het ook begrijpelijk dat men niet zit te springen om een bestuursfunctie in een vereniging waar het behoorlijk rommelt.

Gelukkig is het ons bespaard gebleven de vereniging te ontbinden. Het nieuwe bestuur wil vooral duidelijkheid en rust brengen naar een ieder. Voor de herfst willen we dat vorm geven en zullen u daarover informeren. Zeer heugelijk was het dat direct na afloop van de vergadering diverse mensen hun diensten aanboden om de organisatie van diverse evenementen op zich te nemen. Uiteraard zal daarvoor een aanloop nodig zijn en het is even afwachten welke activiteiten doorgang kunnen gaan vinden. Houd u de website in de gaten!

Als laatste wil ik de afgetreden bestuursleden Atilla, Gerrit, Lies en Astrid hartelijk danken voor hun inzet. Mede dankzij hen is de vereniging financieel weer gezond en hebben zij er zorg voor gedragen dat vele leden aan diverse activiteiten deel konden nemen.

Irwan Notosoetarso
Voorzitter

 

Vlak voor aanvang van de Algemene Ledenvergadering  van 28 april jl. hebben wij als bestuur gemeend in zijn geheel te moeten aftreden. Voor ons was namelijk de maat vol. Een groep verbijsterde leden achterlatend.  Overmand door  emoties konden wij op dat moment geen verklaring voor deze beslissing geven. U heeft daar als lid uiteraard wel recht op.  Vandaar  deze toelichting.

Als eerste moet gesteld worden dat wij ons ervan bewust zijn van het feit dat er fouten zijn gemaakt. Zo had de communicatie naar de leden opener en vlotter gekund en had de toonzetting van enkele berichten wellicht anders gemoeten!

Hoewel een bestuur haar werk op vrijwillige basis doet, mag er natuurlijk commentaar geuit worden op de uitvoering van haar taken.

In de brief van 18 april jl. hebben wij een uitgebreide toelichting gegeven op de gang van zaken voorafgaand aan de ALV. Enkele ontevreden leden hadden gemeend als groep te moeten optreden. Een groter draagvlak biedt immers een grotere kans van slagen. Deze groep is ontstaan uit een selectief aantal leden dat is benaderd om zich bij het gedachtegoed van enkele andere leden aan te sluiten.

De ontevredenheid is begonnen met onenigheid over de inhoud van de voorstellen voor de JAT en het RSF en de communicatie met het bestuur. Een oproep tot actief wegstemmen en vervangen van een bestuurslid werd hier aan toegevoegd.

De toonzetting werd vanuit deze groep alleen maar harder en de weg werd ingeslagen om een motie van wantrouwen met betrekking tot het bestuur in te dienen op de ALV. Deze verklaring bereikte, via een omweg, het bestuur op 28 april jl., nog voor aanvang van de ALV.

Dat was de bekende druppel. De communicatie was dermate hard, persoonlijk en kwetsend geworden, dat voor ons allen de maat vol was. Het plezier in het werken voor een vereniging van twee prachtige hondenrassen was op dat moment totaal verdwenen. Daarom zijn wij afgetreden.

Voor alle duidelijkheid, wij zijn als huidig bestuur demissionair en zullen alle bestuurlijke taken blijven uitoefenen totdat er een nieuw bestuur is gekozen. Dit zal wellicht zijn invloed hebben op het wel of niet doorgaan van activiteiten.

Attila, Astrid, Albert, Gerrit, Lies, Lucia en Yvette
Het bestuur wil op de Algemene Ledenvergadering voorstellen om de heer Jan Maris met ingang van heden te benoemen tot Erelid.
Jan Maris heeft zich jarenlang geheel belangeloos ingezet, was zelfs een aantal jaren bestuurslid in onze vereniging.
Jan  Maris heeft zich met name bezig gehouden met het organiseren van de velden voor de veldwerkactiviteiten, heeft regelmatig als gastheer gefunctioneerd.

Het werken met de Vizsla is altijd een grote passie van hem geweest. Hij was dan ook regelmatig te vinden op de diverse activiteiten. Jan heeft recentelijk te kennen gegeven het wat rustiger aan te willen gaan doen en het “regelen” van de velden en het begeleiden  van de wedstrijden aan een ander te willen overdragen.

Wij zijn Jan Maris  zeer erkentelijk voor alles wat hij voor onze vereniging en voor de Vizsla in het bijzonder gedaan heeft
Het bestuur is  dan ook van mening  dat Jan Maris deze titel volledig toekomt  en rekent dus ook op de volledige instemming van de Algemene Ledenvergadering.

Rectificatie
In de Vizsla Varia nr.1, jaargang 36, pagina 25, werd abusievelijk een zinsdeel gepubliceerd met de volgende inhoud:  "...hij heeft er weliswaar zelf nooit één gehad...". Dit is onjuist, waarvoor onze excuses namens de redactie van de Vizsla Varia en het bestuur. Jan Maris was vanaf 1987 de bezitter van de Vizsla teef Alsziv Poh-Poh's Asta.

Het bestuur

Pups via internet

Regelmatig worden er via de bekende verkoopsites Vizsla pups aangeboden.

Wij willen u op enkele aandachtspunten wijzen die wellicht heel veel teleurstellingen en verdriet kunnen voorkomen.

Stamboomloze pups

Er zijn diverse fokkers/handelaren, die pups zonder FCI erkende stamboom aanbieden. Veel van deze pups komen uit de Oostbloklanden en worden via een tussenpersoon in Nederland verhandeld.

Dit houdt in dat u geen inzicht heeft in:

 • de omstandigheden, waaronder deze pups zijn geboren
 • de omstandigheden, waaronder de ouderdieren van deze pups leven en hoe vaak er mee gefokt wordt.
 • geen inzicht heeft in de gezondheidstoestand van de ouderdieren en de pups
 • niets weet over het uiterlijk en karakter van de moederhond/ouderdieren.
 • niets weet over de socialisatie van de pups
 • honden zonder stamboom zijn uitgesloten van het meedoen aan tentoonstellingen, jachtwedstrijden of andere officiële evenementen
 • Zonder stamboom, heeft u geen inzicht uit welke lijnen de ouderdieren komen en heeft u dus geen inzicht in de inteeltstatus, karakter en gezondheid van deze honden.

Ernstige erfelijke afwijkingen zoals Heupdysplasie, epilepsie en karakterproblemen kunnen bij deze honden ontstaan en zorgen voor veel verdriet bij eigenaren en voor pijn en ongemak bij de hond. 

De  verkopers van deze pups geven meestal geen enkele garantie op gezondheid. Er wordt niet met een deugdelijk koopcontract gewerkt .Van enige adviezen en nazorg is meestal geen sprake.

Waarom geen stamboom

Om een stamboom te verkrijgen, moeten de ouderdieren een stamboom hebben.
Fokkers, welke werken volgens de regels van de Hongaarse vereniging, moeten zich aan een aantal basisregels houden, zoals:

 • Gezondheidstesten zoals HD (heupdysplasie).  
 • De honden moeten een voldoende uiterlijke beoordeling hebben gehad.
 • Soms is een werkkwalificatie een vereiste, maar zeker niet altijd.
 • De moederhond mag niet zijn uitgebuit.

Deze regels zijn er om te waarborgen, dat de Hongaarse staande hond, Vizsla een Vizsla blijft. 

Het argument dat het te duur is om een stamboom aan te vragen, klopt niet, dit kost bijvoorbeeld in Hongarije enkele tientjes.

Het is een gemis dat er honden worden gefokt waar geen stamboom bij is, hoewel de ouders deze wel hebben. De honden zijn dan verloren voor het ras. Stel uzelf en de fokker de vraag waarom de pups geen stamboom hebben. Maar al te vaak komt dit omdat elke loopsheid benut wordt (wat in strijd is met reglementen, waardoor men eenvoudigweg geen stamboom krijgt). Of de fokker houdt zich niet aan andere regels. Er is geen enkele legitieme reden waarom men niet de moeite zou nemen om stambomen voor de pups aan te vragen, anders dan dat er iets niet klopt.

Een nestje fokken moet voortkomen uit liefde voor de Vizsla en respect voor het ras. Geld is helaas vaak een reden om te fokken of in dit geval te vermeerderen. Houd deze vreselijke handel niet in stand!


Honden met stamboom uit het buitenland (Hongarije)

Deze stamboom is helaas niet meer als een document waarop de ouderdieren vermeld staan. De goede fokkers hebben uiteraard de ouderdieren laten testen op erfelijke heupdysplasie en beide ouderdieren hebben een fokgeschiktheidstest afgelegd. Deze documenten moet de Hongaarse fokker kunnen overleggen. Als deze documenten niet aanwezig zijn adviseren wij u om af te zien van de aankoop. (Neem bij twijfel gerust contact op met de rasvereniging.)

Tevens adviseren wij om in het buitenland geboren pups niet via een tussenpersoon in Nederland aan te schaffen. Helaas is maar al te vaak gebleken dat de tussenpersoon niet aansprakelijk gesteld kan worden.

Als er problemen zijn opgetreden is ook de Hongaarse fokker meestal niet bereikbaar of spreekt geen of matig Duits of Engels.

Besluit u om welke reden dan ook toch om een pup in het buitenland aan te schaffen, neem dan zelf contact op met de fokker. Maak duidelijke afspraken, ga de ouderdieren en pups bekijken en haal uw pup zelf op bij de fokker.

Voor de regels waaraan een fokker moet voldoen, welke via de NVHSHV fokt, kunt u hier op deze website vinden. De regels waaraan een fokker volgens de Raad van Beheer moet voldoen, kunt via deze link vinden.

Gaat u op bezoek bij een fokker lees dan deze informatie.


De prijs van een Vizsla pup

De fokker kan zelf de prijs van de pups bepalen. Diverse factoren zitten in deze prijs verwerkt. 

 • Gezondheidsonderzoeken; zoals HD foto's, oogonderzoek en dergelijke.
 • Dekgeld.
 • Stamboomaanvraag bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.
 • Inenting en ontworming van de moederhond en de pups.
 • Inrichting van het verblijf van de moederhond en haar pups.
 • Verzorging en voeding van de moederhond en de pupjes.
 • Honden, waarmee veel gewerkt wordt, kosten veel geld aan trainingen, inschrijfgelden voor proeven en wedstrijden en dergelijke.
 • Inschrijving voor shows.
 • De hoeveelheid tijd, die de fokker steekt in het verzorgen en socialiseren van de pupjes.

Het is dan ook logisch dat er prijsverschil tussen de fokkers kan zitten.

Het is aan u en wat u met de pup wil gaan doen en wat uw verwachtingen zijn van de pup, om goed te kijken bij welke fokker u een pup koopt.

Bij een goede fokker, kunt u ook na de aanschaf van de pup, terecht voor vragen over voeding, beweging, opvoeding en dergelijke. Ook kunnen ze je vaak bijstaan bij het werken met je hond, zoals jachttraining, veldwerk enzovoort.

Ons vertrouwde fotoalbum was ondertussen gedateerd geraakt. Er is hard gewerkt aan de nodige upgrade. Met veel nieuwe functies, waarmee het voor de bezoekers en de beheerders van deze website nog aangenamer moet worden om het fotoalbum te bekijken en te bewerken. Er kunnen meerdere foto's tegelijk worden geupload, de beheerders krijgen een automatische mail als er nieuwe foto's zijn toegevoegd en zo is er meer handige functionaliteit beschikbaar. Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er zijn (hopen we). Mocht het zo zijn dat u toch nog foutjes tegenkomt of wellicht foto’s die niet zichtbaar zijn, dan zouden we het fijn vinden als dit gemeld wordt om ook dat in orde te kunnen maken.
Dit jaar wordt het Vizsla ras vertegenwoordigd door voorjager Theo Wispelweij met zijn 4 jaar oude Vizsla Korthaar reu Pancaran's Gabor-Lev. Theo en Lev hebben zich in de afgelopen maanden en ook in het vorige seizoen meer dan bewezen en prachtige prestaties neergezet. De eisen van deelname zijn hoog en alleen op uitnodiging mag men meedoen aan deze prestigieuze wedstrijd.

Wij wensen Theo en Lev enorm veel succes!

Wilt u gaan kijken naar Theo en de andere deelnemers, dan kunt exacte informatie vinden omtrent de locatie en tijdstip van aanvang in het persbericht.

Lees meer...

Op zaterdag 18 september jl. vond er een rasexamen voor de Vizsla Korthaar en Vizsla Draadhaar te Beusichem plaats. Mevrouw T. van Adrichem Boogaert-Kwint was dit keer de enige kandidaat voor de beide rassen, maar legde het examen met goed gevolg af. Het examen was verdeeld in een theoretisch en een praktisch deel. Tijdens het praktische deel moest een Korthaar reu en een teef en tevens een Draadhaar teef beoordeeld worden. De examencommissie bestond uit M vd Weijer en Mevrouw drs. L.K.M. Erhart.

Namens de Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden, 'Vizsla' van harte gefeliciteerd en welkom als keurmeester van ons ras.
Tijdens de ALV in 2010 werden de Jaarprijzen uitgereikt aan de voorjagers, die met hun Vizsla het hoogste aantal punten behaalden. Er werden 3 wisselprijzen uitgereikt. Het betreft 3 plaquetes, waar jaarlijks de naam van de winnaar aan wordt toegevoegd.

Het bestuur feliciteert de prijswinnaars van harte met de behaalde resultaten!
 

Lees meer...

Bij de leden die een machtiging hebben afgegeven voor automatische incasso van de contributie, is een begin gemaakt om het lidmaatschapsgeld te incasseren. Dit zal in de komende dagen verder afgehandeld gaan worden.

Voor de leden die geen machtiging hebben verleend voor automatische incasso willen we er graag op wijze dat de contributie dient te worden voldaan voor 1 maart 2010. Hierbij is het van belang om te vermelden voor welke naam van het lidmaatschap en zijn/haar adres en woonplaats de contributie wordt betaald. Bij betaling na 1 maart zal de contributie worden verhoogd met 2,25 euro administratiekosten, welke gelijktijdig met de contributie dient te worden voldaan.

Wij rekenen op de medewerking van onze leden.

Op dinsdag 27 Oktober j.l. is Gay Gottlieb overleden. Mevrouw Gottlieb was een grote drijvende kracht achter de ontwikkelling van het Vizsla ras. Met haar wereldberoemde Russetmantle kennel heeft ze veel successen behaald. Op zowel tentoonstellings- als werkgebied. Mevrouw Gottlieb was tevens de auteur van de waarschijnlijk meest toonaangevende Vizsla naslagwerken. Respectievelijk  ‘The Complete Vizsla’, ‘The Complete Hungarian Vizsla’ en ‘The Hungarian Vizsla’. Met haar werk en boeken heeft zij een bijzondere bijdrage geleverd aan het Vizsla ras en is een inspiratie geweest voor vele Vizsla eigenaren en fokkers.

De Nimrod proef van 2009 wordt dit jaar op 9 November gehouden in Uffelte in de provincie Drente. Dit is al weer de zesendertigste keer dat deze proef wordt gehouden voor de 16 meest succesvol apporterende honden van verschillende rassen. Dit jaar wordt het Vizsla ras vertegenwoordigd door voorjager Emmy Rensen met haar 6 jaar oude Vizsla korthaar teef, Avance Finaud van Viszetre. Emmy en haar hond hebben in de afgelopen maanden prachtige prestaties neergezet. Je kunt tenslotte niet zomaar meedoen aan deze prestigieuze wedstrijd. Wij hopen dat deze prestaties een opmaat zijn voor de ‘Grand Finale van 2009’ volgende week maandag en wensen haar natuurlijk enorm veel succes.  Wilt u gaan kijken naar Emmy en de andere deelnemers, dan kunt op de website van de KNJV (www.knjv.nl) exacte informatie vinden omtrent de locatie en tijdstip van aanvang.

maarten_zwaan_jp2008_bk.jpgloes_koch_jp2008_bd.jpg

Tijdens de ALV op 3 juni 2009 werden de Jaarprijzen uitgereikt aan de voorjagers, die met hun Vizsla het hoogste aantal punten behaalden. Dit jaar heeft het bestuur nieuwe wisselprijzen beschikbaar gesteld. Het betreft 3 plaquetes, waar jaarlijks de naam van de winnaar aan wordt toegevoegd.
Ook werd tijdens de vergadering de 'Haaften Trofee' uitgereikt aan Emmy Rensen die tijdens de KNJV proef een A-diploma behaalde met haar Finaud (foto rechtsonder).
Het bestuur feliciteert de prijswinnaars van harte met de behaalde resultaten!

Beste draadhaar: Quodian’s Waldemar  van Loes Koch- Penders          90 punten (foto rechtsboven)
Beste korthaar: Jakidas Arwen Lazslo met Maarten Zwaan                  190 punten (foto linksboven)
Beste jonge hond: Jakidas Arwen Lazslo met Maarten Zwaan              160 punten(foto linksonder)


maarten_zwaan_jp2008_bjh.jpgemmy_rensen_jp2008_beste_a.jpg

 


Lees meer...

Op zaterdag 18 april jl. vond er een compact rasexamen voor de Vizsla Korthaar en Vizsla Draadhaar te Zaltbommel. Dhr G.Mensink was dit keer de enige kandidaat voor de beide rassen, maar legde het examen met goed gevolg af. Het examen was verdeeld in een theoretisch en een praktisch deel. Tijdens het praktische deel moest een Korthaar reu en een teef en tevens een Draadhaar reu beoordeeld worden. De examencommissie bestond uit Dhr. Hochstenbach en Dhr. Schepers.

Namens de Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden, 'Vizsla' van harte gefeliciteerd en welkom als keurmeester van ons ras.

In Finland loopt een onderzoek naar de genetische achtergrond van epilepsie bij honden.Doel is om de genen/genetische defecten te vinden die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van epilepsie en de manier waarop de vererving plaats vindt. Tevens wordt dit onderzoek weer gekoppeld aan de genetische achtergrond van epilepsie bij mensen. Het is belangrijk dat dit bij verschillende rassen plaatsvindt, omdat de manier van vererven bij de verschillende rassen, anders is cq kan zijn. Er wordt ook onderzoek verricht bij de Vizsla. Voor dit onderzoek is genetisch materiaal nodig van honden, welke lijden aan epilepsie en -net zo belangrijk- hun verwanten. Het monster wat ze gebruiken is bloed.Naast dit bloed, is inventarisatie van de gezondheid van de hond belangrijk. Om meer inzicht te krijgen in de ziekte epilepsie, is ook daarvoor een vragenlijst opgesteld.De manier waarop de ziekte zich uit, kan namelijk per dier en per ras verschillen.

Lees meer...