Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Online bezoekers

We hebben 214 gasten en geen leden online

Bob Gaasbeek met Mira G en Ingeborg van Praag met Kaya UKeurmeester                   : Ton Slager
Veldbegeleider                : Huibert Polak

1ste Uitmuntend CACT
Kaya van Duinkercke
Duitse Staande Korthaar, teef 
VJ: Ingeborg van Praag

2de Goed
Wenters Dévai Arany ‘Mira’ 
Vizsla Korthaar, teef 
VJ: Bob Gaasbeek

Aan elk veldwerkseizoen komt een eind. Bij onze vereniging sluiten we het najaar 2013 af met een Open Klasse wedstrijd voor 12 honden. We mogen deze houden in de velden rondom Fijnaart. Onze veldbegeleider Huibert Polak heeft alle voorbereidingen getroffen om de deelnemers een goede kans op wild te geven. Het weer doet lekker mee. In tegenstelling tot de dag ervoor en de dag erna, is het deze zaterdag droog en staat er een heel bruikbare wind. Dat maakt het deelnemen en kijken naar de wedstrijd wel zo aardig. Want behalve het competitieve element kennen de wedstrijden van de Vizsla ook een traditie van gemoedelijkheid. En dat lukt maar matig als iedereen gedwongen is in de auto te blijven zitten.

Na de koffie en een korte toespraak vertekken deelnemers en toeschouwers naar de velden. De stoet wordt voorafgegaan door Huibert. Hij deelt zijn auto met de keurmeester Ton Slager. Bij de suikerfabriek worden in een bietenveld de eerste honden losgelaten. Er hangt nog een lichte nevel over de velden. Al vrij snel wordt de eerste fazant gezien. Helaas lukt het de deelnemende hond niet er op te scoren.

De velden die Huibert ons laat zien, zijn zonder uitzondering van prima kwaliteit. Een goede dekking zonder extreme hoog te zijn en ruim voorzien van wild. Aan het eind van de dag staat de teller van gespotte fazanten op 12 a 13 (afhankelijk van wie je spreekt). En dat zijn heel geen slechte aantallen in het Nederlandse veldwerkwezen anno 2013. Petje af dus voor de veldbegeleider, maar zeker ook voor de veldeigenaren en jachthouders die het blijkbaar lukt een biotoop in stand te houden waar fazanten nog bestaansrecht hebben.

Helaas zijn er er op deze dag maar twee honden die het lukt een punt te maken op het aanwezige wild. Mira, de Vizsla korthaar van Bob Gaasbeek, weet al vroeg in de ochtend een fazant in een rietkraag vast te zetten. Het kost wat moeite, maar Bob kan bij Mira komen en haar bedienen. Als de fazant op de wieken gaat klinkt het schot en blijft Mira keurig steady.  Het apport van de fazant levert geen problem op.

Het hondenwerk is zeer wisselend van kwaliteit. Er zijn enkele honden die een heel behoorlijke loop laten zien en enkele honden die teleurstellen. Grote uitzondering is de Duitse Staande Korthaar Kaya van Ingeborg van Praag. In de eerste beurt laat de hond al zien erg goed in contact te staan met de voorjager. Met heel weinig gebaren en nog minder geluid loopt de hond een fraai parcours, echter zonder wild in haar veld te vinden. Bij een tweede loop laten Kaya en Ingeborg wederom een heel fraai staaltje veldwerk zien. De hond loopt moeiteloos een prachtig parcours door de groenbemester. Als zij aan het eind van het veld zijn, krijgt Kaya de kans om een rietkraag uit te werken waarin eerder een fazant is neergestreken. Deze kans laat zij niet onbenut. De fazant wordt gevonden en het punt wordt gemaakt. Ook Kaya haalt haar neus niet op voor het aport.

Terug in de Fenderste Hoeve is het tijd voor de nabespreking. Eindelijk krijgen we te horen hoe de punten door de keurmeester gewaardeerd worden. Mira krijgt een 2e plaats Goed en voor Kaya is er de droomuitslag, 1e plaats Uitmuntend CAC ! Een mooie afluiting voor Bob en Ingeborg. En natuurlijk voor de vereniging, want het is altijd goed om te zien dat er nog voldoende wild voor handen is en dat er honden zijn die dat weten te benutten. Huibert, en natuurlijk ook Jan Maris, hartelijk dank dat wij weer in Fijnaart mochten wedstrijden