Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Online bezoekers

We hebben 395 gasten en geen leden online

nicolette roodink ev 5 9 2013Donderdag 5 september belooft een warme dag te worden. De deelnemers aan de Novice veldwedstrijd wordt gevraagd om vooral op tijd aanwezig te zijn op de vergaderlocatie, de Fendertse Hoeve in Fijnaart. Alle deelnemers, de keurmeester Cor Woets en gastheer Pieter Jan Aarden zijn ruim op tijd en na een korte introductie door Bob Gaasbeek vertekt de meute richting de velden in en om Noordhoek. Op een drietal ‘vreemde’ rassen na, zijn de overige honden allen Vizsla’s. Kort- of Draadhaar.

Deze dag zullen de honden afwisselend op graanstoppel-, bieten-, en knolselderij velden hun potentie moeten tonen. We starten op graanstoppel. Een van de deelnemers, Rikus Leehuis, biedt Pieter Jan Aarden direct aan om te helpen met vinden van aanvullende velden die we later die dag mogen gebruiken. Dat zijn nog eens aanbiedingen ! Die krijg je niet elke dag.

Al vroeg in de morgen zal blijken dat de temperatuur deze dag ver zal oplopen. Hoe leuk het ook is om in het najaar nog een mooie dag te hebben, voor de honden betekent het wel extra hard werken. Ook al zijn de meeste goed getrainde atleten, hitte maakt de arbeid wel zwaar.

Zowel de gastheer als de keurmeester geven aan dat het moeilijk zal worden in het open veld wild te vinden. Aan de randen van de velden en in de aangrenzende mais-percelen is meer verkoeling en dekking te vinden. Dat is helaas het beeld dat we ook zullen zien gaande de wedstrijd. Aan de randen van de velden zien we af en toe wild dat het veld uitloopt op zoek naar dekking. Enkele honden krijgen tijdens hun loop te maken met de juiste soort veerwild, maar weten dat helaas niet om te zetten in een punt. 

Cor Woets wil voor de lunch alle honden een keer hebben zien lopen. Na de lunch wordt een aantal honden terug geroepen voor een tweede loop. En een enkeling zelfs voor een derde. Hoewel er enig verschil is in de kwaliteit van de verschillende honden, steekt een hond er vandaag duidelijk bovenuit. Quodian’s Rubens (Vito) van Nicolette Roodink laat zien dat het weer hem nauwelijks deert. Vol overgave en overtuiging zet hij keer op keer een zeer ruim parcours neer en lijkt vastbesloten een stuk veerwild te vinden. Helaas mag dat niet zo zijn. Wel laat hij zien erg mooi steady te zijn op een haas. Al met al genoeg voor de keurmeester om te doen besluiten de hond een Eervolle Vermelding toe te kennen !