Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Online bezoekers

We hebben 349 gasten en geen leden online

Keurmeester : Henk Companjen
Aspirant  : Jan van der Valk
Gastheer : Jan Bosters

1e Uitmuntend,
Elanora du Pied du Mont, DSK teef
E: J. Kruijsbeek, VJ: G. van der Poel

2e Zeer Goed
Élan Ruisseau de Bétail, Epagneul Breton teef
E/VJ: L.A.H. van Heynsbergen

Eervolle Vermelding
Vadaszfai Sima, Vizsla korthaar teef
E/VJ: Irene Dijkshoorn


De lente moet nog beginnen maar het weer is prachtig. Mooie zon, goede temperatuur en een beetje wind. De voorwaarden voor een veldwedstrijd zijn prima. Ons vaste onderkomen, La Frairie in Steenbergen, opent 's morgens de deuren. Misschien voor het laatst, dat hangt van de volgende eigenaar/pachter af. Anders dan andere wedstrijden in Steenbergen hebben we nu maar plaats voor 12 honden ipv. 24. Onze gastheer/veldbegeleider Rob Mulder heeft aangegeven dat zijn velden dit voorjaar niet geschikt zijn. Jan Bosters ziet het allemaal wel zitten en we zullen vandaag in zijn velden wedstrijden. Henk Companjen keurt de wedstrijd. Hij wordt bijgestaan door aspirant Jan van der Valk.

Er kwamen 10 Vizsla's aan de start, een Duitse staande korthaar en een Epagneul Breton. Helaas lieten de Vizsla's zich deze dag niet allemaal van hun beste kant zien. Hoewel er wel degelijk wild in de velden van Jan zat, werkten de Vizsla's onvoldoende om er op te kunnen scoren. Sima van Irene Dijkshoorn was een positieve uitzondering. Zij ging enthousiast en vol passie aan het werk. Hoofd mooi hoog en met hoog tempo door het veld. Helaas nam ze onvoldoende de moeite af te remmen bij een paar patrijzen. Anders had die EV er wel eens anders uit kunnen zien. Nadat de Vizla's hun beurten hadden gehad, was de eer aan Bart van Heynsbergen. Met de hond aan de lijn liep men het veld in. Nog voor de hond geslipt was gingen de eerste zes fazanten op de wieken. Dat was jammer, want daar kon niet meer op gescoord worden. Het bleek echter dat er nog veel meer fazanten in de rietkragen en slootkanten verbleven. De tellingen liepen uiteen maar dat het er minstens 17 zijn geweest was iedereen het wel over eens. Op twee daarvan wist Elan een punt te maken. De eerste heel gedecideerd. De tweede wat korter, maar wel met stijl. Achteraf goed voor een 2e plaats Zeer Goed.

En daarna kregen we allemaal een show te zien. Een show met titel 'Hoe veldwerken eigenlijk zou moeten'. Nora van Gijs van der Poel laat zien wat werken is. Met grote snelheid, grote afstanden af leggen. Over wisselend terrein zonder af te remmen bij de grenzen. Met maar een doel: Wild vinden ! Het ziet er prachtig uit. Helaas krijgt zij op dat veld geen wild. Bij haar 2e beurt is een fazant waar te nemen in het veld. Maar zoals het een goed veldwerkhond betaamt werkt Nora niet op zicht maar op de neus. Wederom spectaculair om te zien en met ruime slagen. Even lijkt het iets te ruim te worden. Vanaf de kant lijkt het of Nora recht op de fazant zal lopen. Gijs weet haar net op tijd iets terug te krijgen waardoor er een kleine ruimte tussen Nora en de fazant ontstaat. Als Nora de fazant op twee meter in de neus krijgt gooit ze zich abrupt om, en staat als een blok. Ze blijft een paar seconden strak staan en laat dan de fazant zien. Een fantastische demonstratie. Beloond met een 1e Uitmuntend.

Laten we hopen dat de veelal onervaren voorjagers en Vizsla's hebben gezien hoe mooi het werk kan zijn. Dat zij gewoon doorzetten en blijven trainen. Dan komt die beloning later vast en zeker.