user_mobilelogo
Nieuws

Nieuws

Overzicht van het nieuws

View more
Agenda

Agenda

Agenda, activiteiten en evenementen

View more
Mededelingen

Mededelingen

Mededelingen overzicht

View more
goed bezig

Goed bezig!

Goed bezig!

View more

hier komt dan de tekst

Hier komt dan de tekst

hier komt dan de tekst

Apporteren, waarom is het belangrijk?

De rasstandaard van een hond wordt altijd opgesteld door het land van herkomst. In het geval van de Vizsla is dat dus Hongarije. Als Vizsla-eigenaren en - fokkers zijn wij mede verantwoordelijk voor de toekomst van de Vizsla, dat onderdeel uitmaakt van het cultureel erfgoed van de “Magyaren”. Het is daarom zo belangrijk dat bij de fokkerij de rasstandaard wordt gevolgd, zowel voor exterieur, gezondheid als het gebruiksdoel van Vizsla.
In de rasstandaarden van de Vizsla Korthaar en Vizsla Draadhaar staat met betrekking tot het gebruik:

“Een Vizsla is een veelzijdige gebruikshond voor de jacht. Hij moet zowel in het veld als in bos en in water kunnen werken met de rastypische eigenschappen uitgesproken neusgebruik, vast voorstaan, uitstekend apporteren en doelbewust en graag een zwemspoor uitwerken. Hij verdraagt zwaar terrein en extreme weersomstandigheden. Als allround gebruikshond voor de jacht zijn schot- en wildschuwheid, niet willen voorstaan en niet apporteren net zo ongewenst als gebrek aan wil om waterwerk te doen.”

Met andere woorden het apporteren, als onderdeel van het zogenaamde werk-na-het-schot, is een belangrijke eigenschap van de allround Vizsla, die we voor het ras willen en moeten behouden.

Heb je vragen over de apporteeractiviteiten van de vereniging? Mail ze aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hier komt de teskt

Werk voor het schot

Het veldwerk is gebaseerd op de jachtpraktijk, met name op het “werk voor het schot", waarbij de hond aan het werk is voordat het schot valt. En dat werk is het opzoeken van het (veer)wild in het veld. De hond steekt zijn neus in de lucht en zoekt in een patroon het veld af, geholpen door de wind. Zodra hij wild in de neus heeft, staat hij voor en wijst hij als het ware met zijn neus de plaats van het wild aan. Als de hond met overtuiging voorstaat zal het wild niet gaan lopen of opvliegen. De hond moet nu wachten op de voorjager, pas als die er is, mag het wild opgestoten worden. Zo kan het wild geschoten worden.

Moeilijk maar mooi

In theorie klinkt dit simpel, maar in de praktijk is dit een lastig spel. Zowel voor de hond als de voorjager. Er spelen vele factoren een rol, hoe is het weer en vooral de wind, hoe ligt het veld en welk gewas groeit er, hoe gedraagt het wild zich, hoe is de samenwerking tussen jou en je hond, in welke periode van het jaar zitten we op welk wild mag er gejaagd worden?

Er wordt bij dit “werk voor het schot” een groot beroep gedaan op de in aanleg aanwezige jachtpassie van de hond. Het samenspel dat er moet ontstaan tussen voorjager en hond om samen tot succes te komen, kost wel wat kilometers en uurtjes aan training, maar een hond te zien jagen en voorstaan blijft een van de mooiste dingen die je kunt beleven met je staande jachthond.

LevintVeld

Hier komt de tekst voor veldwerk

Hier komt de tekst voor de evenementen

Gaat een teef binnenkort gedekt worden? Is er een nestje op komst of zijn er pups geboren? Je ziet het in deze rubriek. Alle dekkingen, nesten en pups hieronder voldoen aan het Verenigingsfokreglement. Alle leden zijn verplicht zich te houden aan het Verenigingsfokreglement. De dekkingen zijn vooraf getoetst door de werkgroep Foktoetsing en –informatie.
Ben je op zoek naar een pup reageer dan tijdig. De wachtlijsten van de fokkers zijn vaak snel vol. Het is raadzaam om meerdere fokkers te spreken en te bezoeken.

De Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden, 'Vizsla' is niet aansprakelijk voor de door haar fokkers aangeboden pups. De aankoop van een pup is een zaak van fokker en koper. De vereniging raadt aan alleen een pup te kopen, waarvan de ouderdieren tenminste voldoen aan ons Verenigingsfokreglement.

De vereniging wil fokkers stimuleren te fokken met inachtneming van het Verenigingsfokreglement (VFR).

Jaarlijks organiseert de commissie Fokkerij en Gezondheid een fokkersoverleg. Daar worden kennis en ervaringen uitgewisselt tussen het bestuur en (aankomende) fokkers. Ook door voorlichting wil de vereniging het kennisniveau van onze leden verhogen om zo de kwaliteit van de fokkerij te bevorderen.

Fokkers worden ondersteund bij de voorlichting aan kopers door de Pup-infofolder en het Nest-Felicitatiepakket. Ook de Raad van Beheer biedt ondersteuning voor fokkers, zie fokker ondersteuning

Hoe vind je een verantwoord gefokte pup?

Een fokker kies je vaak op het gevoel, maar de informatie op onze website helpt je om een fokker te vinden die op een verantwoorde wijze Vizslapups fokt. Fokkers die lid zijn van de vereniging en het convenant hebben ondertekend staan vermeld bij Fokkerij & Gezondheid. Zij zijn verplicht zich aan het VFR te houden.

In het VFR staan de minimumeisen waaraan de ouderdieren moeten voldoen, om er een nestje mee te mogen fokken. Dat zijn eisen, op het gebied van exterieur (uiterlijk), gezondheid, welzijn en werkkwalificaties.

De dekkingen, nesten en pups van deze fokkers vind je bij De Vizsla. (hier)

Natuurlijk kun je altijd een fokker benaderen voor een bezoekje bij hem of haar thuis.

Koop in ieder geval nooit via Marktplaats of een hond zonder stamboom! Zonder stamboom is je hond geen echte Vizsla, ook niet als hij er heel veel op lijkt. Een hond zonder stamboom mag niet deelnemen aan de meeste officiële jachtproeven en –wedstrijden.

Voor meer tips: lees onze Pup-Informatiefolder.

Heel veel plezier en succes bij het vinden van een goede, gezonde en vrolijke Vizslapup!