user_mobilelogo
Nieuws

Nieuws

Overzicht van het nieuws

View more
Agenda

Agenda

Agenda, activiteiten en evenementen

View more
Mededelingen

Mededelingen

Mededelingen overzicht

View more
goed bezig

Goed bezig!

Goed bezig!

View more

'Fokken omdat het zo leuk is', blijkt voor veel mensen de reden om eens een nestje te fokken. Maar is fokken wel zo leuk? Dat is iets dat menig fokker zich afvraagt, wanneer zij midden in het traject zitten en het werk niet ophoudt of wanneer de pups bij nieuwe bazen zijn en het niet loopt zoals je had gehoopt of wanneer een aantal pups geen nieuwe baas hebben gevonden als ze al 8 weken oud zijn of zich een erfeijke afwijking zich openbaart of... Kortom het dient een weloverwogen keuze te zijn en het verdiepen in alles wat erbij komt kijken is een feitelijke noodzaak.

Een Vizsla is een Vizsla?
Bij de FAC is een veelgehoord argument ‘wil een keer een nestje fokken, omdat het zo leuk is'. Wij proberen mensen al vaak mondeling ook de (mogelijke) keerzijde te vertellen. Het is een hele verantwoordelijkheid. Daar komt bij dat rashonden met een bepaald doel zijn gefokt. Daardoor zijn het de honden, zoals we ze nu kennen. Al generaties lang is er streng geselecteerd. Waarbij niet alle 'geboren Vizsla's' voor nakomelingen mochten zorgen. Het is nou eenmaal zo dat niet alle pups uit een nest een wezenlijke (goede) bijdrage kunnen leveren aan het ras. Niet alleen zijn niet alle honden even goed gebouwd, soms zijn de karatereigenschappen minder gunstig of zelfs niet typerend voor het ras. Soms is de kleur niet zoals oorsponkelijk bedoeld. En zo zijn allerlei redenen, die voor de fokkers met de juiste instelling betekenen dat een hond niet zal worden ingezet voor de fokkerij.

Fokken is een vak
Fokken lijkt zo simpel maar bij het fokken van een goede gezonde rashond komt veel meer kijken. Kwaliteit produceren stelt eisen. Fokdieren onderzoeken op erfelijke afwijkingen om bijvoorbeeld honden met een aandoening  te kunnen uitsluiten voor de fokkerij en zo te voorkomen dat die pups met een aandoening voortbrengen. Inzichten over hond zelf en zijn afstamming opbouwen om te weten welke hond er mag dekken of gedekt worden om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Optimale zorg bieden aan de moederhond en het nest in de vorm van voeding, hygiëne, medische hulp, ruimte, tijd en aandacht. Zeer belangrijk: kennis over het ras overbrengen aan de pupkopers en voor elke pup de best passende baas uitzoeken. En tenslotte: levenslange nazorg bieden. Dat betekent: klaarstaan voor de puppykoper met advies en goede raad en klaarstaan voor de hond als die onverhoopt in de problemen raakt.

Een serieuze fokker moet heel wat in zijn mars hebben. Eigen studie en ervaring van de fokkers, in combinatie met het fokbeleid van de rasvereniging en de Raad van Beheer, scheppen de best mogelijke voorwaarden voor gezonde rasvertegenwoordigers die hun eigenaars jarenlang plezier kunnen geven.

Het waarom van de regels
Degenen die serieus en in het belang van een ras fokken (en een rasvereniging hoopt dat iedereen die zich bezig houdt met fokken, in welke mate dan ook, deze instelling heeft) hebben zich altijd al (en gedeeltelijk ook verplicht) aan regels gehouden. Wat betreft gezondheid is dit bijvoorbeeld het fotograferen (röntgenen) van de heupen. Dit gezien het erfelijke aspect van heupdysplasie. Om ervoor te zorgen dat zo ver mogelijk verbannen wordt, wordt hier sterk op geselecteerd.

De rasvereniging (lees: de leden) stelt tevens dat minimaal tweemaal minstens een 'zeer goed' behaald moet zijn behaald op een tentoonstelling (van de rasvereniging is mogelijk). Keurmeesters moeten immers bepalen of de hond voldoet aan de rasstandaard zoals deze in Hongarije is opgesteld.

De rasvereniging (lees: de leden) wil ook dat één van beide ouderdieren zich heeft bewezen op het gebied van werken. Hiermee wordt bedoeld het veldwerk of apporteren. Dit is hetgeen waarvoor de Vizsla oorspronkelijk bedoeld is en waarvoor sinds zijn bestaan op is geselecteerd. Bij het fokken van een Vizsla (ook al zullen de pups huishonden worden) is het hoe dan ook van belang dat hier rekening mee gehouden wordt. De Vizsla zou anders (op den duur) veranderen van karakter en uiterlijk.

Ook zijn op het gebied van het welzijn van de honden regels opgesteld, zowel bij de Raad van Beheer als de Vizsla Vereniging. Meer hierover leest u in het Fokreglement en in het Protocol. Wanneer u aan het fokreglement kan en wil voldoen zal de Fokadvies, indien u lid van onze vereniging zou worden, graag verder helpen.

Tot slot is het belangrijk de rasvereniging te betrekken bij het proces, omdat een combinatie van twee honden op papier goed kan lijken, terwijl dit in de praktijk anders kan uitpakken. Hierbij spelen de gegevens uit de database van de rasvereniging een belangrijke rol.

   HD  HD  HD  HD  HD
 Nederlands/ FCI  A  B  C  D  E
 Oude notatie  HD -   HD TC    HD ±  HD +  HD ++
 Betekenis  Vrij  Overangsvorm  Licht positief  Positief   Positief in optima forma
 Duits / FCI norm  O  I  II  III  IV
 Duits  HD-frei  Übergangsform/ Grenzfall  Leichte HD  Mittlere HD  Schwere HD
 Hongaars  N - Normal  M- Majdnem normal  E - Enyhe  K - Kozepes   S - Sulyos 
 Hongaarse
 betekenis
 (roughly like FCI "A")  (roughly like FCI "B")  (roughly like FCI "C")  (Moderate hip-dysplasia)  (Severe hip-dysplasia)


Advies Raad van beheer:

HD en fokkerij

De HD-beoordeling geeft uitsluitend informatie over de toestand van de heupgewrichten van de individuele hond. Gegevens over de HD-beoordeling van ouders, nestgenoten en nakomelingen zullen bijdragen tot een nauwkeuriger indruk over de fokwaarde van de betreffende hond.

Het is daarom van belang dat de rasverenigingen over alle uitslagen kunnen beschikken en dat alle HD-foto's die gemaakt worden ook ter beoordeling aan de HD-commissie worden voorgelegd, ook indien door de dierenarts duidelijke afwijkingen aan de heupgewrichten worden gevonden.

Het is wenselijk uitsluitend met HD-vrije honden te fokken, omdat dan de kans op HD bij de nakomelingen het kleinst is. Bij rassen waarvan maar weinig honden beschikbaar zijn en bij rassen waarin HD vaak voorkomt is dit helaas niet altijd mogelijk.

Binnen de rasverenigingen zullen fokkers in goed overleg met de Raad van Beheer, afdeling GGW, kunnen vaststellen wat in het kader van HD-bestrijding voor hun ras noodzakelijk en mogelijk is, en wat in de fokkerij ten aanzien van HD nog verantwoord is.

Het is binnen de rashondenfokkerij veelal geen gewoonte omgebruik te maken van een koopcontract. 'Een aankoop, zo emotioneel als de aanschaf van een aandoenlijke, wollige pup,daar hoort geen zakelijk contract bij' is een veelgehoord argument of 'het kopen of verkopen van een hond behoort een vertrouwenskwestie te zijn' is een andere. Toch valt er op dit soort gedachtegoed wel een en ander af te dingen.

Een koopcontract beperkt namelijk de aansprakelijkheden van de fokker enerzijds en beschermt de rechten van de koper anderzijds. Dat inmiddels het gedachtegoed met betrekking tot het niet afsluiten vaneen koopcontract aan het veranderen is, blijkt wel uit het feit dat sinds publicatie van het koopcontract op de website van de Raad van Beheerwww.kennelclub.nl het al meer dan duizend keer is gedownload.
Zowel de bonafide fokker als de goedwillende puppykoper hechtennatuurlijk beiden aan een goede onderlinge verstandhouding. De puppykoper kan voor zijn vragen terecht bij de fokker en de fokker geeft begeleiding en advies aan de kersverse eigenaar van zijn fokproduct, terwijl de pupkoper zich keurig houdt aan alle adviezen van de fokker. Daarnaast wordt hij/zij regelmatig verblijdt met een kort berichtje of een aandoenlijke foto van de zich goed ontwikkelende puber. Zo hoort het te gaan en gelukkig gaat het in heel veel gevallen ook zo. Daar doet het gebruiken van een koopcontract niets aan af. Als de koop of verkoop naar tevredenheid verloopt voor beide partijen blijft het koopcontract verstoffen in de la. De rechten en verplichtingen van koper en verkoper worden pas belangrijk als er een meningsverschil ontstaat. Dan kun je als puppykoper maar zeker ook als fokker maar beter in het bezit zijn van een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst. In zo'n overeenkomst staan de rechten en plichten van beide partijen opgenomen. Zo wordt er onder meer in beschreven of zich in het ras waartoe de pup behoort bepaalde gezondheidsproblemen voordoen en zo ja welke en of de ouderdieren van de pup hierop zijn getest. Dit heeft te maken met de zorgvuldigheid waarmee de pup is gefokt.

Als deze zorgvuldigheid is betracht, kan dat in een procedure voor de Burgerlijke Rechter veel verschil maken voor de aansprakelijkheid van de fokker voor de kosten die de puppyprijs te boven gaan (denk aan dierenartskosten, medicijnen, etc.). Met het opnemen van een dergelijke bepaling voldoet een fokker bovendien aan zijn informatieplicht en kan een puppykoper later niet zeggen dat hij niet op de hoogte was van het feit dat dergelijke gezondheidsproblemen zich binnen het door hem uitgekozen ras voordeden. De puppykoper heeftdoor het koopcontract de zekerheid dat zijn pup met zorgvuldigheid is gefokt en dat hij is geïnformeerd over de gezondheidsproblemen die zich binnen het ras voordoen. Als basis voor deze zorgvuldigheidsvereisten wordt teruggevallen op het fokreglement van de rasvereniging waarin de specifiek voor het rasgeldende aandoeningen zijn opgenomen. Dit fokreglement wordt als Rasspecifiek Fok Reglement (RFR) opgenomen in de voorwaarden voorcertificering. Evenals het afsluiten van een koopcontract trouwens.



Koopcontract Vizsla Vereniging

Een koopcontract tussen fokker en pupkoper maakt onderdeel uit van de uiteindelijke certficering, welke op het moment vol in ontwikkeling is. Onderstaand kunt u het concept koopcontract downloaden voor gebruik bij de verkoop van pups. Het koopcontract is door de juristen van de Commissie Certificering opgesteld en derhalve juridisch afgedekt en kan ingezet worden.

Dit koopcontract is nog niet het uiteindelijke koopcontract voor de certifcering aangezien de certificering nog in ontwikkeling is. Wel is deze gebaseerd op het conceptkoopcontract zoals deze op de website van de Raad van Beheer is te downloaden. Echter is deze versie speciaal aangepast voor de Vizsla Korthaar en de Vizsla Draadhaar én zijn bepaalde bepalingen opgenomen, die direct gelieerd zijn aan ons het fokreglement.
Voorwaarde om het koopcontact te gebruiken is dan ook het voldoen aan het fokreglement én het in bezit hebben van het bijbehorende certificaat, uitgegeven en ondertekend door de Fokadviescommissie. Anderzijds is de fokker, indien gebruik wordt gemaakt van de Fokadviescommissie en pupbemiddeling, verplicht om de pups mét dit koopcontract te verkopen.

Door te klikken op de onderstaande regels, kan het koopcontract worden gedownload. Op de 4e pagina is het geel-gearceerde ter informatie en dient te worden verwijderd, voordat een fokker de koopcontracten print voor de nieuwe eigenaren van de pups.

 

Klik hier voor het Koopcontract van de Vizsla Korthaar

 

Klik hier voor het Koopcontract van de Vizsla Draadhaar