Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden

Vizsla

Online bezoekers

We hebben 876 gasten en geen leden online

Op zaterdag 27 mei aanstaande is er weer onze jaarlijkse Vizsladag! Elk jaar weer dè gelegenheid voor leden en liefhebbers van Vizsla’s om elkaar beter te leren kennen en kennis te maken met jachthondensport. Niet alleen het multidisciplinaire karakter maakt deze dag bijzonder, deze dag wordt wederom afgesloten met de algemene ledenvergadering en een overheerlijke maaltijd. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Locatie: Wederom zijn we dit jaar te gast op de terreinen van de familie Andries Wajer, Varelseweg 102, 8077 RA te Hulshorst (nabij Nunspeet).

Onderdelen waaraan je onder meer kunt deelnemen zijn:

 • Het basisexamen
  Een mooie gelegenheid om te kijken hoever je gevorderd bent met de training voor de jachthondenproeven. Het examen bestaat uit de C-proef onderdelen, maar in plaats van wild wordt  gebruik gemaakt van een (door jezelf meegebrachte) dummy. Naast een fraai diploma telt het behalen daarvan ook nog eens mee voor de jaarprijs voor beste Vizsla kort- of draadhaar. Een exterieurkeuring is verplicht, maar is niet bepalend voor het behalen van het diploma.
  Doet u mee aan het Basisexamen, dan is deelname aan de Special niet mogelijk.
 • Exterieurkeuring, ringtraining en juniorhandling
  Wilde u altijd al eens met uw hond naar de kampioenschapsclubmatch of tentoonstelling, maar weet u niet wat te doen? Dan is dit de uitgelezen mogelijkheid om daar kennis mee te maken.
  De exterieurkeuring wordt gedaan door een erkende keurmeester die de Vizsla’s net als op een reguliere show zal beoordelen en ontvang je een heus keurrapport. Daarnaast worden de fijne kneepjes van het showen van een hond vakkundig uitgelegd door een zeer ervaren handler, die al op menig show diverse honden in de erering heeft voorgebracht. Omdat zij zelf als juniorhandler begonnen is, geeft zij ook een workshop voor de kinderen tot 12 jaar hoe goed zij hun Vizsla kunnen laten zien aan de keurmeester.
 • De diverse proeven
  Jonge honden en zelfs pups kunnen hier hun schreden in het jachthondenwerk zetten.
  Onder leiding van ervaren instructeurs word je met jouw Vizsla begeleid in het uitwerken van een sleepspoor, het veldwerk, het apporteren uit water, een kort apport en een markeerapport. Bij een markeerapport ziet de hond het wild of de dummy wel vallen, maar niet liggen en zal deze de valplaats moeten onthouden. Bij de apporteeronderdelen kunnen de jonge Vizsla’s kennismaken met wild.
  Natuurlijk zijn deze proeven ook een mooie opwarmer voor de ervaren honden. Alle onderdelen komen terug in de JachtBasisTest, waardoor dit voor een ieder een uitgelezen kans is om ervaring op te doen en eventuele trainingstips te krijgen.
 • De special
  Een onderdeel waarbij het werk na het schot beoordeeld wordt. Hierbij worden de honden zoveel mogelijk in situaties gebracht die in de jachtpraktijk zich kunnen voordoen. Elk jaar is het weer een verrassing hoe dit onderdeel eruit gaat zien. In ieder geval staat het garant voor spectaculair hondenwerk. Het niveau ligt op dat van de Meervoudige Apporteer Proeven, dus alleen geschikt voor Vizsla’s met ervaring. Doet u mee aan de Special, dan is het niet toegestaan deel te nemen aan het Basisexamen.
 • Workshop Zweetwerk
  Nieuw is dit jaar de workshop zweetwerk. De Vizsla moet met zijn neus een bloedspoor (zweetspoor) uitwerken om zo een aangeschoten stuk wild te vinden. Wellicht leidt de kennismaking met het zweetwerk tot het meedoen aan een echte zweetproef die de vereniging van plan is te organiseren aan het einde van het seizoen.
 • Workshop Behendigheid
  Vorig jaar was onderdeel behendigheid - na een aantal jaren niet aanwezig te zijn geweest - weer een zeer succesvol onderdeel van de Vizsladag. En dus is dit leuke onderdeel er opnieuw bij!
 • Diverse stands
  Er zijn weer diverse stands met Vizslagerelateerde producten op de Vizsladag aanwezig, waaronder voer, kleding, riemen, lijnen etc. Voor ieder wat wils!
  We zijn ervan overtuigd dat iedere hondenliefhebber vast iets van zijn gading zal aantreffen bij de standhouders.
 • DNA-test langhaar
  De vereniging staat een zo raszuiver mogelijke Vizsla voor zonder aandoeningen zoals HD, langhaar en oogaandoeningen. HD wordt algemeen getest, maar bij oogaandoeningen en langhaar is testen niet algemeen en ook niet verplicht volgens het fokreglement. Wel zijn we erg benieuwd naar de stand van zaken omtrent het langhaargen. In samenwerking met het Van Haeringen laboratorium biedt de vereniging tijdens de Vizsladag de mogelijkheid om je Vizsla te laten testen op het langhaargen. Normaal kost die DNA-test 47,80. Tijdens deze jubileum Vizsladag kost dat onderzoek 35,- euro. Een korting ruim 25%!
 • Workshop Trimmen
  Ook dit jaar is er gelegenheid om de basisbeginselen van het trimmen van de Vizsla Draadhaar te leren.
 • Snackkar
  Dit jaar geen barbecue. Maar een snackkar die met lekkere hapjes en friet klaar staat om tegen etenstijd ons van een maaltijd te voorzien.
 • Ledenvergadering
  Na afloop van het programma van de Vizsladag rond 16:30 Zal de ALV van de Vizsla Vereniging ook plaatsvinden op deze dag. Hier vindt u alle info hieromtrent.

Tot slot:

 1. Deelname staat ook open voor niet leden van de vereniging.
 2. De deelnemende Vizsla moet wel een stamboom hebben.
 3. Inschrijven kan via het webformulier dat op de site te vinden is. De inschrijving staat open tot 14 mei 2017.
 4. Inschrijven kan hier.
 • Voor € 35,00 kunt u aan alle onderdelen meedoen indien u lid bent. Maar gezien de tijdplanning kunnen maximaal 4 opties gekozen worden. Niet leden betalen € 50,00.
  Alle tarieven vindt u ook op het inschrijfformulier.

Voorop staat dat we er een gezellige dag van willen maken, waarbij het voor een ieder interessant is om deel te nemen of te komen kijken. Zo ook om andere leden te leren kennen en natuurlijk uitgebreid over onze rassen te kunnen spreken. Zowel ervaren als onervaren honden zullen op die dag hun beste beentje voorzetten en voor verrassingen zorgen. Vele Vizsla-eigenaren hebben in het verleden met hun Vizsla de eerste stappen op het werken op de Vizsladag gezet.

Wilt u zo vriendelijk zijn om niet te wachten met inschrijven tot de laatste paar dagen, maar vroegtijdig in te schrijven. U bewijst de organisatoren hiermee een grote dienst.

De evenementencommissie